‚Trump byl vzteky bez sebe.‘ Spor USA a Velké Británie o zapojení Huawei do modernizace 5G sítí vyostřuje

Neshody ohledně zapojení čínské telekomunikační firmy Huawei do modernizace mobilních sítí jsou nadále zdrojem napětí ve vztazích mezi Londýnem a Washingtonem. Americký viceprezident Mike Pence v pátek v televizním interview jasně neřekl, zda by mohl vstřícný přístup Británie zmařit vzájemná jednání o obchodní dohodě. Britský tisk s odvoláním na své zdroje píše o tom, jak rozhodnutí britské vlády rozzuřilo amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Washington/Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boris Johnson a Donald Trump

Boris Johnson a Donald Trump | Zdroj: Koláž iROZHLAS.cz / Reuters

Kabinet premiéra Borise Johnsona minulý týden po vleklých diskusích oznámil, že Huawei se budování britské mobilní sítě páté generace (5G) bude moci účastnit. „Vysoce rizikoví dodavatelé“ zároveň budou mít omezený přístup na trh a nebudou se moci podílet na výstavbě bezpečnostně významných sítí či infrastruktury na místech jako jsou vojenské základny či jaderné elektrárny.

Britští novináři odešli z vládního brífinku, Johnsonův poradce na něj nechtěl pustit některá média

Číst článek

Spojené státy ovšem kvůli obavám z ohrožení národní bezpečnosti čínskou firmu z modernizace mobilní sítě zcela vyloučily a totéž požadují i po svých spojencích. Veřejné reakce Washingtonu na britské rozhodnutí byly poměrně diplomatické, v zákulisí ale byly diskuse podle informací médií vypjaté.

Premiér Johnson krátce po oficiálním oznámení o Huawei hovořil po telefonu s Trumpem a podle nejmenovaného zdroje deníku Financial Times obeznámeného s tímto rozhovorem byl americký prezident „vzteky bez sebe“. Další americký činitel označil telefonát za „velmi náročný“, zatímco britské činitele podle listu zaskočila „síla prezidentových slov“ směrem k Johnsonovi.

Zdroj listu Evening Standard zase uvedl, že Trump po rozhovoru s britským premiérem rozzuřeně praštil sluchátkem telefonu. Johnsonova kancelář tato tvrzení stejně jako Bílý dům veřejně nekomentovala, osoby z premiérova okolí ale podle Evening Standard zprávu Financial Times označily za „nafouknutou“.

Tlak na Johnsona

Předseda vlády přitom kvůli přístupu k Huawei není pod tlakem pouze ze strany USA. Britský tisk například psal o odporu britského ministra obrany Bena Wallace, čínskou firmu kromě toho kritizuje předseda zahraničního výboru Dolní sněmovny Tom Tugendhat či poslanec a bývalý lídr Konzervativní strany Iain Duncan Smith.

Radši cla, než dodržování unijních pravidel, vyhlásil Johnson před vyjednáváním o obchodní dohodě s EU

Číst článek

Jak připomínají Financial Times, spory kolem Huawei jsou v současné době jen jednou z celé řady nepříjemností ve „speciálním vztahu“ mezi Londýnem a Washingtonem. To vše v době, kdy obě strany čekají náročná vyjednávání o dohodě o volném obchodu, kterou Johnson prezentuje jako jednu ze skvělých příležitostí spojených s britským odchodem z Evropské unie.

„Uvidíme,“ zněla páteční odpověď viceprezidenta USA, když byl ve vysílání televize CNBC tázán, zda by mohly rozdílné pohledy na Huawei být kamenem úrazu obchodních jednání. „Budeme s našimi britskými bratranci spolupracovat na 5G. Myslíme si, že se s nimi můžeme domluvit a ukázat jim možnosti,“ řekl zase Trumpův hlavní ekonomický poradce Larry Kudlow.

Washington Huawei podezírá ze špionáže pro čínskou vládu, přičemž telekomunikační gigant takovouto kritiku vehementně odmítá. Odlišný postoj oproti Británii by mohl mimo jiné ohrozit sdílení informací ze strany amerických tajných služeb, avšak Trumpova administrativa zřejmě dosud o ničem takovém nerozhodla. Kromě USA zakázaly Huawei zapojit se do budování sítě 5G také Austrálie a Nový Zéland.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme