Příslib skvělých výsledků na blížícím se MS? V Calgary Sáblíková ovládla trojku

Ještě před tím, než zanedlouho v americkém Salt Lake City začne rychlobruslařské mistrovství světa, se o tomto víkendu počínaje pátkem koná podnik Světového poháru v Calgary. A právě tam uděělala českým fanouškům radot svým dalším skvělým výkonem v kariéře Martina Sáblíková. Na trati dlouhé tři kilometry totiž zajela čas 3:54,936, díky čemuž si tak připsala své již 52. vítězství v rámci Světového poháru. Na tříkilometrové trati pak ve své kariéře vyhrála celkově pětatřicetkrát a v této sezóně se tak stalo dvakrát.

Zatímco na nedávném mistrovství Evropy v Heerenveenu se Martině Sáblíkové nepodařilo dojet si ani pro jeden cenný kov, na blížícím se mistrovství světa v Salt Lake City by chtěla být svěřenkyně kouče Petra Nováka daleko úspěšnější. A jak ukázal první závodní den v rámci Světového poháru v Calgary, vypadá to, že by snad mohlo na mistrovství světa něco cinknout.

O to větší radost výkon v Calgary pro české fanoušky je, zvlášť, když se ještě před tímto startem potýkala dvaatřicetileté závodnice s virózou. Na samotné trati ale na ni nic nebylo znát. Na tříkilometrové trati se uskutečnilo celkem hned osm rozjížděk, přičemž v té šesté se objevila právě Martina Sáblíková. Ta nakonec zajela nejlepší čas sezóny a nebylo tak proto divu, že na vedoucí pozici vydržela až do samotného závěru.

Druhá Antoinette de Jongová, která zaostala za Sáblíkovou o více než sekundu, nebyla rozhodně jedinou skvělou Nizozemkou, kterou dokázala Sáblíková porazit. Na čas Sáblíkové pak nedokázala adekvátně zareagovat ani její další rivalka v této sezóně Kanaďanka Isabelle Weidemannová, ani Rusky Ivanie Blondinová a Ruska Natalia Voroninová, které se představily až v závěrečné rozjížďce a které v ní v mezičasech chvílemi i vedly před Sáblíkovou.

Ta si však dokázala udržet vedení v celkovém pořadí Světového poháru, když se jí tedy potřinácté v této sezóně povedlo připsat své celkové prvenství. Připomeňme, že poslední závod Světového poháru bdude na programu v březnu v Heerenveenu.

Kromě Martiny Sáblíkové se pak v pátek v Calgary objevila na olympijském oválu i další Češka Nikola Zdráhalová. Ta v kilometrovém závodě zaznamenala čas 1:15,540, čímž tak překonala o 42 setin své dosavadní maximum z před dvou let. Nyní se díky tomuto času umístila na sedmnácté pozic, závod vyhrála Japonka Nao Kodairová.

Zdráhalová se samozřejmě objevila v Calgary i na tříkilometrové trati, kde však svůj osobní rekord tentokrát nepřekonala a kde skončila třináctá. V Calgary se ukáže v sobotu ještěna 500 metrech a na 1500 metrech. Druhou zmiňovanou trať by měla jet i Sáblíková.

Závody SP v rychlobruslení v Calgary (7.2.2020):

Ženy:

1000 m:

1. Kodairaová (Jap.) 1:12,6522. Fatkulinová 1:12,8033. Šichovová (obě Rus.) 1:12,842

...

17. Zdráhalová (ČR) 1:15,540

Průběžné pořadí (po 4 z 5 závodů):

1. Boweová (USA) 2182. Kodairaová 1843. Fatkulinová 166

...

27. Zdráhalová 65

3000 m:

1. Sáblíková (ČR) 3:54,9362. De Jongová (Niz.) 3:56,1823. Voroninová (Rus.) 3:56,579

...

13. Zdráhalová 4:07,635

Průběžné pořadí (po 5 z 6 závodů):

1. Sáblíková 2712. Blondinová 2383. Weidemannová (obě Kan.) 233

...

12. Zdráhalová 144

Související

Martina Sáblíková

Nemoci navzdory. Sáblíková vyhrála v Japonsku na 1500 metrů, na trojce byla pátá

Bylo otázkou, jak nakonec rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupí nové sezóny 2023/24, když krátce před závody v japonském Obihiru onemocněla a brala antibiotika. Nakonec odpověděla tím nejlepším možným způsobem. Nejprve v sobotu zvítězila v divizi B v závodě na 1500 metrů, aby pak na to navázala v neděli pátým místem v závodě na 3000 metrů.
Martina Sáblíková

Brusle na hřebík ještě nevěší. Rychlobruslařka Sáblíková pokračuje dál v kariéře

Trojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení Martina Sáblíková ve čtvrtek oznámila své rozhodnutí, že bude nadále pokračovat ve své kariéře a že tak tedy nehodlá ještě končit. Podle svých slov má stále takovou výkonnost, která ji uschopňuje nadále bojovat s těmi nejlepšími. "Zjistila jsem, že moje výkonnost je taková, že ještě mohu bojovat s nejlepšími," uvedla konkrétně Sáblíková.

Více souvisejících

Rychlobruslení Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy