Nad Kladnem se zvedl hustý dým. Na okraji města hořelo vrakoviště aut

Zhruba osmdesát starých aut hořelo v pátek na okraji Kladna v městské části Dubí na autovrakovišti. Hasiči vyhlásili kvůli počtu zasahujících jednotek nejdříve druhý, později třetí stupeň poplachu ze čtyř možných, uvedla jejich mluvčí Tereza Fliegerová. Večer již byl oheň uhašen, hasiči ale budou spáleniště hlídat až do rána.

Zpočátku byl hustý dým jasně viditelný z okolních obcí i z dálnice D7. Podle mluvčí hasičů ale nezasáhl obydlenou oblast. K požáru přivezli hasiči chemickou laboratoř, která nenaměřila žádné unikající škodliviny.

Přesto během odpoledne doporučili lidem v Buštěhradu a Hřebči, aby kvůli zápachu spáleniny nevětrali. „Doporučení o nevětrání pro obyvatele Hřebče a Buštěhradu bylo odvoláno. Chemická laboratoř provedla opětovné měření, nebyly naměřeny žádné hodnoty,“ upozornila Fliegerová. 

Dým zasáhl pouze malou část města

Kladenský primátor Dan Jiránek (ODS) uvedl, že silný dým zasáhl pouze velmi malou část města, situaci napomáhal příznivý směr větru. 

Vrakoviště se nachází na kraji města směrem na Buštěhrad. Hasiči použili vodu i těžkou pěnu. Podle mluvčí byly problémy se zásobováním vodou. „Je tady proto velké množství jednotek, které dováží vodu na místo zásahu,“ uvedla Fliegerová odpoledne.

Na místo přijel také takzvaný protiplynový automobil hasičů, aby zajistil dostatek kyslíkových lahví do dýchacích přístrojů. 

Dým z požáru vrakoviště u Kladna (zdroj: iReportér/Vítězslav Eis)