14. února 2020 • 16:26

Po první etapě vede Švédskou rallye Evans. Druhý Tänak, lídr Neuville šestý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brit Elfyn Evans se ujal po první etapě vedení ve Švédské rallye. Pilot týmu Toyota vyhrál stejně jako Estonec Ott Tänak z Hyundaie dvě ze čtyř rychlostních zkoušek úvodního dne zkrácené soutěže a má před úřadujícím mistrem světa a obhájcem prvenství náskok 8,5 sekundy.



S minimálními odstupy následují další jezdci Toyoty Kalle Rovanperä a Sébastien Ogier. Vítěz úvodní Rally Monte Carlo a Tänakův týmový kolega Thierry Neuville je šestý s mankem 23,6 sekundy. „S rychlostí jsem spokojený, s umístěním ne, ale lépe to nešlo. Při takhle krátké rallye bude těžké se posunout dopředu, ale uvidíme,“ řekl belgický lídr šampionátu.

Český jezdec Filip Mareš s fabií se při premiérovém startu v MS drží na 21. místě.

Soutěžit se ve Švédsku mělo začít už ve čtvrtek, ale pořadatelé se rozhodli divácky atraktivní rychlostní zkoušku na dostihovém závodišti v Karlstadu změnit na tréninkovou jízdu a její výsledky nezapočítávat. Nejrychlejší v ní byl Jari-Matti Latvala, kterého netradičně naviguje jiný úspěšný pilot Juho Hänninen. Finská posádka dnes ale ambice nenaplnila: nejprve kvůli hodinám nabrala ztrátu a posléze po technické závadě odstoupila.

Švédskou rallye mělo původně tvořit 19 rychlostních zkoušek, ale kvůli nedostatku sněhu museli pořadatelé itinerář změnit. Teď už posádky čeká jen šest testů, z toho čtyři v sobotu.

Švédská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:

1. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) 30:43,7, 2. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -8,5, 3. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -14,3, 4. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) -17,8, 5. Lappi, Ferm (Fin./Ford Fiesta) -20,9, 6. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -23,6, ...21. Mareš, Hloušek (ČR/Škoda Fabia) -3:42,2.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud