Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Ani Bö, ani Fourcade. Mistrem světa ve sprintu je někdejší dopingový hříšník Loginov

Mistrem světa ve sprintu se stal Rus Alexander Loginov. Loňský stříbrný medailista ze stejné disciplíny předčil Francouze Quentina Fillona Mailleta a Martina Fourcada. Norský favorit Johannes Bö zůstal nakonec bez medaile až na pátém místě. Českým biatlonistům se vůbec nedařilo, střelecky tápali. Přímé přenosy a zpravodajství z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Alexander Loginov
zdroj: ČTK/AP

Byl to vpravdě geniální závod, ve kterém je možné naprosto vše. Johannes Bö si brousil zuby na zlato, stejně tak i Martin Fourcade.

Jenže - chyba lávky.

Neradno podceňovat nikoho. Natož v biatlonu. To už ostatně ukázal páteční sprint žen.

Narýsované to bylo jasně. Zkombinujte skvělou střelbu s výborným během a děj se vůle...

Jenže favorizovaný Nor Johannes Bö jednou minul a svůj nástup navíc výrazně přepálil, Francouz Martin Fourcade zase běžecky ztrácel.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih sprintu mužů na MS

Ke slovu se tedy dostali další: Fourcadův kolega Quentin Fillon Maillet se dlouho držel v cíli na špici. Na obrazovce ale musel později sledovat obrázek, jak ho někdejší ruský dopingový hříšník Alexander Loginov předčil střelecky i běžecky.

Naopak českým závodníkům se vůbec nevedlo. Největší naděje v podobě bronzových Michala Krčmáře a Ondřeje Moravce ze čtvrteční mix štafety chybovaly a ani na trati to vůbec nebylo ono.

"Když jsem přijížděl, viděl jsem, že fouká. Upravoval jsem adekvátně tomu mířidla. Bohužel, za dvě je moc," hodnotil devětatřicátý Krčmář svou první střelbu.

"Dneska jsme jeli druhou, třetí ligu. Neměli jsme na to jet s předkem, jsem z toho hodně zklamanej a rozpačitej. Byl to propadák," nevymlouval se Krčmář.

"Jak jsme čekali po mixech, že to bude paráda, tak to tak úplně nebylo," řekl sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Co se dělo na trati?

Bö nasadil od začátku zcela zběsilé tempo a Krčmáře, který vyjížděl do závodu jako druhý hned před Norem, na střelnici pohodlně o půl kola dohnal.

Oba ale chybovali, český biatlonista rovnou dvakrát. Oproti nástřelu, kdy panovalo bezvětří, začal foukat vítr.

Osminásobný světový šampion musel tedy na 150 metrů navíc, zatímco jeho největší rival Fourcade přijížděl se ztrátou deseti vteřin na Böa a zastřílel čistě.

To už ale dvojnásobný mistr světa ze sprintu trefil vestoje všechny terče a pelášil na poslední kolo. I Fourcade byl na druhé položce bezchybný.

Südtirol Arena opět praskala ve švech a mimo jiné sledovala, jak se Krčmář vestoje střelecky pochlapil. Na vítr reagoval i Ondřej Moravec a cvakal, jedna rána mimo z ležky ho ale musela mrzet. A minela z posledního terče ještě víc.

"Jednoduše jsem na to neměl. Lyže byly v pořádku, ale i na střelnici to bylo znát. Když jede člověk na pokraji svých možností, chyby se objevují. Na stojáku jsem moc nevěděl, co tam budu dělat. Takový je prostě biatlon," řekl zklamaný šestačtyřicátý Moravec.

S jednou chybou se však o slovo velmi důrazně přihlásil Fillon Maillet. Dvojnásobný bronzový medailista z loňského mistrovství světa ze sprintu a stíhačky minul pouze jednou.

Po druhé střelbě navíc o šest desetin vteřiny Böa rychlostně předčil a jeho náskok na něj se postupně zvýšil na více než sedmnáct vteřin. Byly to dlouhé minuty v cíli. Na svého týmového kolegu nestačil ani Fourcade.

Fillona Mailleta nakonec o více šest a půl vteřiny odsunul na stříbro až střelecky stoprocentní Loginov, který byl kvůli dopingu v roce 2014 na dva roky vyloučen z mezinárodních soutěží.

Je nám líto, video expirovalo.
Bezprostřední reakce francouzských medailistů po sprintu

Fourcade nebo Michal Šlesingr, který se do české nominace sprintu nevešel, k němu dlouhodobě kvůli jeho velkému prohřešku chovají výrazný despekt.

Jakub Štvrtecký chyboval třikrát a 47. místo mu zajišťuje účast v nedělní stíhačce. "Na lyžích mi to celkem chutnalo, ale tři chyby jsou moc. Vleže jsem byl strašně rozklepaný, jak jsem tady ještě nezávodil," přiznal Štvrtecký.

Adam Václavík dojel se stejným počtem minel na 64. pozici.

V první dvacítce zaujalo 13. místo Slováka Martina Otečnáše, překvapil i patnáctý Bělorus Anton Smolski. Oba stříleli za nula a jedná se o jejich nejlepší umístění kariéry.

Muži - sprint (10 km):

1. Loginov (Rus.) 22:48,1 min. (0 trest. okruhů), 2. Fillon Maillet -6,5 (1), 3. M. Fourcade (oba Fr.) -19,5 (0), 4. T. Bö -22,5 (0), 5. J.T. Bö (oba Nor.) -23,9 (1), 6. Jacquelin (Fr.) -29,8 (1), 7. Peiffer -39,7 (0), 8. Horn (oba Něm.) -44,4 (2), 9. Leitner (Rak.) -52,1 (0), 10. Pidručnyj (Ukr.) -56,4 (1), ...39. Krčmář -1:58,0 (2), 46. Moravec -2:04,5 (2), 47. Štvrtecký -2:07,4 (3), 64. Václavík (všichni ČR) -2:45,4 (3).

Průběžné pořadí SP (po 14 z 24 závodů): 1. M. Fourcade 649, 2. Fillon Maillet 586, 3. J.T. Bö 522, 4. T. Bö 504, 5. Desthieux (Fr.) 502, 6. Loginov 496, ...22. Krčmář 196, 28. Moravec 142, 47. Štvrtecký 58, 70. Václavík 19, 75. Šlesingr 12, 77. Krupčík (oba ČR) 7.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články