Češi a kontaktní čočky: Jsme evropskou jedničkou v nákupu on-line a cena je až na druhém místě

Jiří Urban, CEO VašeČočky.cz

Jak si vedou kontaktní čočky v domovině jejich vynálezce Otto Wichterleho ve srovnání s jinými zeměmi? Na to zná odpověď e-shop VašeČočky.cz, který působí v 16 evropských zemích a svoje data doplňuje průzkumem společnosti STEM/MARK na vzorku 1007 Čechů. Z průzkumů vyplývá, že Češi jsou evropskou jedničkou v on-line nakupování čoček a cena při výběru prodejce nehraje hlavní roli.

Vedeme v on-line nákupech

To, že Češi milují nakupování na internetu, je známá věc a potvrzují to i data e-shopu VašeČočky.cz. "Naše průzkumy ukazují, že v zahraničí se prodá online mezi 10 a 20 % všech kontaktních čoček. U nás je to odhadem 40 až 50 %. Zákazník si dojde na vstupní prohlídku a aplikaci čoček k optometristovi nebo kontaktologovi, který mu řekne, jaké čočky si má pořídit. Ale dál už je cenově výhodnější a pohodlnější nakupovat na internetu," vysvětluje Jiří Urban, CEO VašeČočky.cz. Asi čtvrtina Čechů uvedla, že před nákupem čoček odborníka nenavštívili. V tomto ohledu nijak zvlášť nevybočujeme z evropského průměru. Jedinou raritou jsou Řekové, kterých se nechá vyšetřit asi polovina.

Jsme věrní prodejcům

Oproti zahraničním zákazníkům Češi podle dat VašeČočky.cz častěji přecházejí mezi značkami kontaktních čoček. Pružněji reagují na cenu a jsou kvůli ní ochotni měnit výrobce, zatímco v zahraničí jsou nositelé čoček značkám věrnější. Přesně opačný trend se ale projevil, pokud jde o prodejce - alespoň v případě e-shopu VašeČočky.cz. "Zhruba 80 % objednávek máme od stálých zákazníků," tvrdí Jiří Urban. "Přesto, že cena hraje v rozhodování Čechů velkou roli, jich více uvedlo, že je pro ně při nákupu rozhodující předchozí zkušenost s prodejcem (56 %) než právě cena produktu (44 %). V tom jsme v Evropě spolu se Slováky a Italy unikátní," dodává. V ostatních zemích byla cena rozhodujícím faktorem číslo jedna.

Hlídáme si cenu

V Česku je cena produktu podle průzkumu druhým nejdůležitějším faktorem při rozhodování. A právě velká obliba nakupování na internetu potvrzuje, že Češi rádi šetří. Podle Jiřího Urbana o tom svědčí i další specificky české chování. "Oproti jiným evropským zemím jsme si zatím tolik neoblíbili jednodenní kontaktní čočky. Domníváme se, že důvodem je právě cena. Jejich nošení totiž vychází dráž než u čoček dvoutýdenních, měsíčních nebo kontinuálních," vysvětluje.

Nevíme, co všechno čočky umí

Podobně se v Česku prodává málo speciálních čoček. Zatímco například prodej astigmatických nebo multifokálních čoček tvoří v Německu zhruba čtvrtinu celkového prodeje kontaktních čoček, v Čechách je to méně než 5 %. "Je nepravděpodobné, že by u nás bylo méně astigmatiků nebo lidí trpících vetchozrakostí. Problémem je nejspíše neinformovanost - mnoho Čechů neví, že i takové vady jako astigmatismus nebo presbyopie se dají řešit kontaktními čočkami, a ani oční lékaři to pacientům často neřeknou," vysvětluje Jiří Urban.

Přeskočili jsme "pravěk" čoček

Zajímavostí je, že na rozdíl od ČR se například v sousedním Německu stále nosí tvrdé kontaktní čočky - tvoří tam skoro desetinu trhu. "Nejpravděpodobnějším vysvětlením je fakt, že u nás se kontaktní čočky začaly nosit prakticky až po revoluci, zatímco u našich západních sousedů se prodávaly už od 70. let a zpočátku to byly právě čočky z pevných materiálů. My jsme tuto historickou etapu čoček přeskočili a rovnou jsme začali používat hydrogelové a silikon-hydrogelové," domnívá se Jiří Urban.

Kontaktní čočky jsou zdravotnická pomůcka, k jejímuž nakupování online mají lidé přirozeně tendenci být méně důvěřiví a opatrnější. Jak je ale vidět, v České republice se daří tuto obavu bourat díky prodejcům, kteří si dávají záležet na kvalitních službách a zákaznickém servisu. "Větší podíl on-line prodejů má potenciál i v zahraničí a už teď vidíme, že se nám zákazníci na evropských trzích vrací," dodává Urban.

O VašeČočky.cz

VašeČočky.cz jsou největší český e-shop s kontaktními čočkami. Vybírat zde můžete z nejširší nabídky kontaktních čoček ve střední Evropě. V sortimentu najdete všechny druhy dioptrických i barevných čoček od oblíbených značek jako Acuvue, SoftLens, PureVision a desítek dalších. Na jednom místě mohou nositelé kontaktních čoček nakoupit také veškeré příslušenství od roztoků, očních kapek až po sluneční brýle. V červenci 2019 VašeČočky.cz otevřely první kamennou optiku v Praze. E-shop s ročním obratem přes 700 mil. Kč působí v 16 evropských zemích.

www.vasecocky.cz

Kontakt pro média:

Adéla Flejšarová

PR VašeČočky.cz

www.nejsmeagentura.cz

Klíčová slova ČR-zdraví-trh-internet-oči-čočky-firmy-VašeČočky.cz

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Obchod, marketing
IT, telekomunikace
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.