Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Chrome? Ano, děkuji, ale bez Googlu: prohlížeče, které lépe chrání soukromí

Jiří Palyza 18.02.2020

Chrome je určitě dobrou volbou, jen je potřeba myslet na to, že informace o uživatelích pilně přenáší do Googlu. Každý, kdo více myslí na své soukromí, by měl raději sáhnout po jiné variantě.

Projekt Ungoogled Chromium je určen pro všechny, kdo si chtějí i nadále zachovat prohlížeč na bázi Chromia, ale přesto vyžadují více soukromí. Software odebírá služby Googlu z prohlížeče Chromium; je to dobrý nápad, ale zbytkové riziko zůstává.

Chrome je výkonný prohlížeč, o tom určitě není žádných pochyb. Každý, kdo jej používá, je ale automaticky úzce propojen s Googlem. Chrome bez komponent Google by byl určitě skvělý, a přesně to je cílem ambiciozního projektu Ungoogled Chromium. Bere si jako základ opensourcové jádro Chromium a odebere všechny internetové služby Googlu. Zároveň je do něj zabudováno několik vylepšení, které uživatelé mohou aktivovat ručně pomocí příznaků. Jde například o podporu vyšší ochrany uživatele a jeho dat. K tomu účelu byl zdrojový kód prohlížeče upraven tak, aby v jeho nové verzi Google nehrál už žádnou roli. Opticky tyto změny nejsou vůbec patrné. Ungoogled Chromium vypadá stejně jako Chrome, a také funguje rychle.

Stáhněte si: Chrome bez Googlu

ungoogledchromium-logo

Ungoogled Chromium 79.0 Dev

CHIP hodnotí Dobrý

Speciální verze bezplatného prohlížeče Chromium, která je určena pro větší ochranu soukromí. Projekt funguje důsledně bez obsahu Googlu.

Stáhněte si

Ungoogled Chromium: žádné vazby na Google

ungoogledchromium1

Podobnost čistě náhodná: na první pohled není rozdíl mezi oběma prohlížeči patrný.

Na první pohled je Ungoogled Chromium od klasického Chromu k nerozeznání. Při jeho používání si ale rychle všimnete, že se o Chrome nejedná. Vyhledávací dotazy v adresním řádku nevrací žádné odpovědi, není zde ikona pro přihlášení do účtu Google, rozšíření pro prohlížeč nelze instalovat prostřednictvím internetového obchodu Chrome. Z technického pohledu vývojáři očistili licenčně svobodný kód Chromia od všech vazeb na Google. Vše, co komunikovalo s Google a předávalo mu informace o uživatelích, bylo odstraněno.


To má ale i své vedlejší účinky. Například byla deaktivována funkce "Bezpečné prohlížení", která jinak měla chránit uživatele před phishingovými weby. Důvodem je skutečnost, že k tomu také docházelo ve spojení s Googlem. Koncern poskytuje blacklist škodlivých webů, který pro "Bezpečné prohlížení" sloužil jako databáze stránek, kterých je z hlediska bezpečnosti dobré se vyvarovat. Podle myšlenky projektu Ungoogled je odstranění funkce v pořádku, z pohledu uživatele to ale bezpečnost oslabuje.

Nejsou zde jen výhody

Google není ani uveden v nabídce vyhledávacích nástrojů. Přestože je Google známý svou obrovskou touhou po datech uživatelů, faktem zůstává, že díky mnoha funkcím a službám také usnadňuje prohlížení a je uživatelsky přívětivější. Například služba předpovídání (prediction service) v Chromu pomáhá načítání webových stránek. Zlepšená ochrana dat má také svou cenu, především z pohledu komfortu a bezpečnosti.

Další problém se týká obecně všech odnoží prohlížeče. Na rozdíl od browserů Chrome, Firefox a Edge jsou jejich odnože či jádra obvykle vylepšovány pouze malými týmy nebo dokonce jen jednotlivými vývojáři. Aktualizace zabezpečení se pak často dostanou do odštěpených verzí prohlížeče s delší prodlevou. Pak sice máte k dispozici větší ochranu dat, ale na úkor zabezpečení. Navíc nejlepší cestou k pořízení Ungoogled Chromium je jeho vlastní vygenerování ze zdrojového kódu. Binární soubory, které se stahují při downloadu, pochází od uživatelů, což je další faktor nejistoty. Pokud se nechcete příliš svazovat s Googlem, můžete také jednoduše použít Firefox.

firefox-logo

Firefox (64 bit) 73.0 Final

CHIP hodnotí Velmi dobrý

Nyní si můžete zdarma stáhnout zcela novou finální verzi Firefoxu 73.

Stáhněte si

jak se vyhnout Googlu

Můžete nabýt dojmu, že mnoho uživatelů se buď Googlu kompletně odevzdá, používá všechny jeho služby a nakrmí jej všemi daty, nebo se zcela odvrátí. Rozumnou střední cestou by mohlo být vyzkoušení alternativ; nemusíme vždy volit jen vyhledávání Google a nemusí to být vždy Chrome. Ungoogled Chromium je zajímavý projekt, ale s prohlížečem Firefox lze také dosáhnout "méně" Google a přitom bezpečnost nezůstane opominuta v pozadí.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud