Šéfa komunistů Filipa odvezli s infarktem do nemocnice. ‚Mám po zákroku, je mi dobře,‘ uvedl

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve středu v pražském sídle komunistů prodělal infarkt a odvezla ho záchranná služba. Informoval o tom server Novinky.cz. Pětašedesátiletého Filipa převezli záchranáři do Všeobecné fakultní nemocnice, kde podstoupil kardiologický zákrok. Nyní je na jednotce intenzivní péče, mimo ohrožení života.

Praha (Aktualizováno: 15:11 19. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Filip

Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa odvezli ze sídla komunistů do nemocnice | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Lékaři v nemocnici na pražském Karlově náměstí infarkt zachytili v časném stadiu a Filip je po jejich zákroku ve stabilním stavu s nadějí na časné propuštění do domácí péče. ČTK to sdělil přednosta II. interní kliniky VFN Aleš Linhart.

„Už mám po zákroku a je mi dobře. Nic strašného se neděje,“ napsal serveru iDNES.cz předseda komunistů Vojtěch Filip z nemocnice. Pro agenturu ČTK pak uvedl, že v pátek bude zpět v práci. Vše dopadlo dobře a jsem v pohodě. V pátek jsem v práci,“ dodal.

Podle mluvčí KSČM Heleny Grofové lékaři Filipovi voperovali stent, což je dutá trubička zajišťující průchodnost zúžených nebo ucpaných cév. „Pan předseda Filip podstoupil zákrok, byl mu voperován stent. Momentálně je již po zákroku, je stabilizován a cítí se dobře,“ doplnila pro Radiožurnál Grofová. Filip je teď podle ní v péči lékařů na jednotce intenzivní péče.

Demagogické, ale ne trestné, uvedl žalobce k Filipovu výroku o Milionu chvilek. Trestní oznámení odmítl

Číst článek

Náhlá slabost ho postihla ve středu dopoledne v sídle KSČM, které se nachází v ulici Politických vězňů na Praze 1. 

„Okolo deváté hodiny jsme vysílali lékařskou a záchranářskou posádku na Nové Město do ulice Politických vězňů, kde jsme ošetřovali pětašedesátiletého muže s kardiálními potížemi,“ řekla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. 

„Mohu potvrdit to, že pro náhlou zdravotní nevolnost byl odvezen do nemocnice,“ řekl serveru iROZHLAS.cz poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Záchranáři Filipa převezli záchranáři do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze. „Mohu potvrdit, že záchranná služba k nám do Všeobecné fakultní nemocnice Praha přivezla pana Vojtěcha Filipa,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Mluvčí KSČM Grofová dodala, že předseda strany byl nejdříve hospitalizován na kardio oddělení, kde podstoupil vyšetření. „Byla to nějaká slabost,“ dodala.

Měl běžný program

Podle Grospiče měl Filip v poslední době běžný program. „Šlo o standardní program. Za chvilku jsme se měli sejít na komisi pro Ústavu,“ prohlásil.

Komunisté po 30 letech očima analytika: Strana s mocenskými ambicemi, podílem na moci a nulovou odpovědností

Číst článek

A podobně mluvila také místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá. „Měl standardní program, pro někoho je to tedy normální a pro někoho je to nabité. Na žádné problémy si nestěžoval, kromě toho, že pociťoval větší únavu, kterou ale na jaře pociťujeme všichni. Předpokládáme, že pokud někdo bude podávat informace, tak to bude jeho rodina,“ uvedla pro iROZHLAS.cz.

Právě do rukou místopředsedy sněmovny Filipa měl ve středu složit slib budoucí ombudsman Stanislav Křeček. Filip měl zastoupit předsedu dolní komory Radka Vondráčka z ANO, který je v zahraničí. Po hospitalizaci předsedy komunistů tak Křeček složil slib do rukou dalšího místopředsedy sněmovny Tomia Okamury z SPD.

Funkce ochránce práv v Brně se Křeček ujme pravděpodobně ve čtvrtek a nahradí Annu Šabatovou.

Pětašedesátiletý Vojtěch Filip bude na jaře obhajovat mandát předsedy KSČM. V čele komunistů stojí od 1. října 2005.

vtk, och, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme