Rusové ukázali svůj revoluční náklaďák v akci. Vidíte ho celý, na záběru nic nechybí

Od Rusů na revoluce v automobilovém světě nejsme zvyklí, i oni jsou jich ale schopni. Nejnovější Kamaz zvaný Člunek budiž důkazem, zachází v určitých směrech dále než jiní.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Rusové ukázali svůj revoluční náklaďák v akci. Vidíte ho celý, na záběru nic nechybí

4.11.2020 | Petr Prokopec

Rusové ukázali svůj revoluční náklaďák v akci. Vidíte ho celý, na záběru nic nechybí

/

Foto: Kamaz

Od Rusů na revoluce v automobilovém světě nejsme zvyklí, i oni jsou jich ale schopni. Nejnovější Kamaz zvaný Člunek budiž důkazem, zachází v určitých směrech dále než jiní.

S elektrickými tahači dnes koketuje řada automobilek. Asi nejdále v tomto ohledu zašlo Volvo, jehož model Vera nepřipomíná nic, co bylo dosud představeno. Švédové vyvinuli několik desítek centimetrů vysokou platformu, která se obejde zcela bez kabiny. Řidiče z masa a kostí nahradil autonomní systém úrovně SAE5, který sice prozatím zvládá maximálně tempo 40 km/h, ovšem pod dohledem operátorů sedících v kontrolní věži dokáže v areálu firmy DFDS pracovat celý den bez přestání.

Volvo ale není jedinou firmou, která vypouští ze hry jak lidskou posádku, tak celou kabinu. Další je ruský Kamaz, který už letos v únoru poprvé ukázal koncept modelu zvaného Člunek skrytého též pod kódovým označením 3373. Na rozdíl od švédského díla tu ovšem nejde o tahač, nýbrž o autonomní platformu, která je přímo osazena kontejnerem. Dostala tak dvě nápravy, jež umožňují natočení kol v přímém i podélném směru, což pochopitelně vylepšuje manévrovatelnost v omezeném prostoru.

Právě kvůli schopnosti pohybu všemi směry vůz dostal do vínku na obou koncích přední i koncová světla, přičemž aktivními jsou vždy ta odpovídající směru jízdy. Doplněna jsou zároveň příslušnými senzory, které zajišťují autonomní operace. Systém se dokáže dostat i do maximálně stísněných prostor, čemuž byl uzpůsoben i samotný kontejner. Ten je možné otevřít ze všech stran i z vrchu. Nosnost platformy pak činí 10 tun.

Kamaz Člunek měří 8 metrů na délku, 2,55 metru na šířku a 4 metry na výšku. O jeho pohon se stará synchronní elektromotor s permanentním magnetem, tempo Kamazu je stejně jako ve švédském případě omezeno na 40 km/h. Rusové již postavili první prototyp, který je „zaměstnán“ ve vývojovém centru značky a právě ten můžete vidět na záběrech níže.

Novinka se prý chystá na sériovou výrobu, detaily v tomto směru ale nepadly, a to ani k případné ceně. Rusové nicméně dodávají, že v prvé fázi se počítá s jízdou pouze s uzavřených průmyslových komplexech a zónách. Na provoz na veřejných komunikacích zatím Kamaz nepomýšlí, přesto je třeba uznale kývnout hlavou. Však kdo by kdy řekl, že ve vývoji autonomních elektrických náklaďáků budou někdy v popředí Rusové.


Rusové ukázali svůj revoluční náklaďák v akci. Vidíte ho celý, na záběru nic nechybí - 1 - Kamaz Clunek 2020 prvni foto 03Rusové ukázali svůj revoluční náklaďák v akci. Vidíte ho celý, na záběru nic nechybí - 2 - Kamaz Clunek 2020 prvni foto 04
Takto se Rusové Kamazem Člunek pochlubili zkraje, šlo o počítačové vizualizace. Teď jej můžeme spatřit i v akci. Ilustrace: Kamaz

Zdroj: Kamaz

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše