Po střelbě v německém Hanau zůstalo 11 mrtvých. Police případ šetří jak terorismus a zkoumá xenofobní motiv

Třiačtyřicetiletý Němec ve středu večer zastřelil v německém městě Hanau devět lidí ve dvou místních barech. Po několika hodinách ho policie našla mrtvého v jeho bytě s jeho rovněž mrtvou matkou. Podle vyjádření úřadů byla motivem činu zřejmě xenofobie, nejvyšší státní zastupitelství vyšetřuje případ s podezřením na terorismus. Úřady zatím nepotvrdily státní příslušnost obětí, podle agentury DPA ale měla řada z nich přistěhovalecký původ.

Hanau (Německo) (Aktualizováno: 13:20 20. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník podle policie střílel ve středu kolem 22.00 nejprve v centru města v baru Midnight, kam lidé chodí kouřit vodní dýmky. Tam zastřelil tři lidi. Další útok se stal asi o dva a půl kilometru dál. Podle některých médií šlo rovněž o podnik s vodními dýmkami. Střelbu tam nepřežilo dalších 5 lidí. Poté muž odjel domů, kde sebe a zřejmě i svou matku zastřelil.

Policie ráno zvýšila počet obětí na 9 poté, co zraněním podlehl jeden člověk, píše BBC. Zákazníky podniků byli hlavně Kurdové, bližší informace o obětech ale policie ani úúřady zatím neposkytly.

Stoupenci krajní pravice se v Berlíně snaží suplovat policii. Podle kritiků šíří strach, úřady jsou bezradné

Číst článek

Ministr vnitra Hesenska Peter Beuth uvedl, že střelec měl xenofobní motiv. Obdobné vyjádření poskytl agentuře AFP i mluvčí německého nejvyššího státního zastupitelství, které případ převzalo. Střelbu vyšetřuje jako terorismus.

Kancléřka Angela Merkelová uvedla, že ona i lidé v Německu cítí „hluboký smutek“. „Na závěrečné posouzení (činu) je příliš brzy,“ řekla dále. „Ale mnohé teď nasvědčuje tomu, že pachatel byl motivován pravicovým extremismem,“ podotkla. „Rasismus je jed, nenávist je jed. Tento jed existuje v naší společnosti a nese vinu už na příliš mnoha zločinech,“ prohlásila také německá kancléřka.

Dopis a video

Podle německých deníků Spiegel a Bild bylo nalezeno video a dopis, kde se pachatel k činu přiznává. Oboje nyní zkoumají vyšetřovatelé. Bild píše, že v dopise údajný pachatel vyjadřoval „zmatené názory“ a sympatie s krajní pravicí. 

Pomatené názory podle německých médií dokládá i video, které podezřelý několik dní před činem zveřejnil na YouTube. Hovoří v něm o tom, že ve Spojených státech existují podzemní vojenská zařízení, v nichž jsou zneužívány a zabíjeny děti. Holduje se v nich prý ďáblu. Američané by se proto měli probudit a začít proti tomu bojovat. 

Podle médií útočník pocházel přímo z Hanau. Bild dále s odvoláním na vyšetřovatele napsal, že jde o Němce jménem Tobias R. Vlastnil lovecký lístek a policisté v jeho autě našli náboje, zásobníky a pouzdro na zbraně. Oficiální informace o jeho identitě ani o jeho obětech ale zatím úřady nezveřejnily.

Vyšetřování střelby z Hanau ráno převzalo německé nejvyšší státní zastupitelství. Pod něj spadá i terorismus a jde o nejvyšší policejní instanci v zemi, jeho zapojení tak svědčí o vážnosti případu, píše Deutsche Welle.  

‚Otřesná noc‘

„Byl to strašný večer. Smutné vzpomínky nám na něj zůstanou ještě dlouho,“ řekl starosta Hanau Claus Kaminsky. Podle Bild plánuje město společně uctít památku obětí ve čtvrtek v 18 hodin večer.

Svoji účast a kondolenci všem zasaženým na twitteru vyjádřil i český ministr zahraničí Tomáš Petříček. 

Otřesná tragédie v #Hanau, pro kterou neexistuje ospravedlnění. Rád bych vyjádřil svou upřímnou soustrast rodinám obětí a podporu celému městu.

09:42 – 20. 02. 2020

7 93

Vysoce postavená politička vládní CDU Katja Leikert, která Hanau zastupuje v parlamentu, na twitteru napsala, že je o „otřesnou noc. Posílám sílu a upřímné kondolence všem obětem. Doufám, že zranění se zotaví rychle. Jde o hororový scénář pro nás všechny, děkuji záchranným službám.“

Ve městě bylo v noci na čtvrtek mnoho policistů. Do sedmihodinového pátrání po pachatelích se zapojil i vrtulník. Na místo přijely i posily ze sousedního Bavorska.

Policie okolí míst, kde se útoky staly, uzavřela. Vyzvala přitom veřejnost, aby se zdržela sdílení neověřených fotografií, videí a zvukových záznamů. „Spekulace nám nepomáhají,“ napsala na twitter místní policie.

Město Hanau leží ve spolkové zemi Hesensko, asi 20 kilometrů na východ od Frankfurtu nad Mohanem. Má zhruba 100 tisíc obyvatel.

cha, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme