V Hanau střílel odpůrce migrantů. Mezi oběťmi je i jeho matka, zanechal bizarní dopis

Střelec z německého města Hanau, kde v noci na dnešek přišlo o život 11 lidí, měl podle serveru listu Bild pravicově radikální motivaci. Vyplývá to údajně z jeho dopisu, v němž se k činům přiznává. Policie nyní psaní spolu s nalezenými videozáznamy vyhodnocuje. Sama se zatím k možné motivaci pachatele, který je také po smrti, nevyjádřila. Vyšetřování činu už ale převzalo nejvyšší státní zastupitelství, které má na starosti i terorismus.

Střelcem byl podle serveru Bild Tobias R., který v nalezeném dopise vyjadřuje řadu "zmatených názorů", z nichž mnohé mají pravicově radikální povahu.

Podle listu Süddeutsche Zeitung a rozhlasových a televizních stanic NDR a WDR je z něj také patrná xenofobní a rasistická motivace. Třiačtyřicetiletý muž v něm píše třeba o tom, že je nutné bojovat proti určitým skupinám obyvatel a zabíjet je. Podle agentury DPA se negativně vyjadřoval o migrantech z arabských zemí a Turecka.

Pomatené názory podle německých médií dokládá i video, které podezřelý několik dní před činem zveřejnil na youtube. Hovoří v něm o tom, že ve Spojených státech existují podzemní vojenská zařízení, v nichž jsou zneužívány a zabíjeny děti. Holduje se v nich prý ďáblu. Američané by se proto měli probudit a začít proti tomu bojovat. Indicie, že by muž chystal útok v Německu, video neobsahuje.

Útočník ve zhruba 100tisícovém městě, které leží asi 20 kilometrů východně od Frankfurtu nad Mohanem, zabil ve dvou různých barech, kam lidé chodí kouřit vodní dýmky, devět lidí. Další zranil. První střelba byla ohlášena ve středu kolem 22:00. O zhruba pět hodin později policie obklíčila byt podezřelého, který leží jen několik stovek metrů od místa jednoho z útoků. Muže tam našla už po smrti stejně jako další osobu, kterou byla zřejmě jeho matka.

Na čin už reagovala řada německých politiků.

Was für eine entsetzliche Tat in #Hanau! Viel zu lange haben wir uns davor gescheut, es mit klaren Worten zu benennen: Rechter Terror in Deutschland. Wir sind geschockt und wir trauern. All unsere Gedanken sind bei den Opfern, Angehörigen und Freunden.

— Saskia Esken (@EskenSaskia) February 20, 2020

Mluvčí kancléřky Angely Merkelové hovořil o strašném zločinu a vyjádřil hlubokou účast rodinám obětí. Další političtí představitelé odsuzují pravicový radikalismus a terorismus.

Související

Německá policie, ilustrační foto

Útoky nožem v Hanau: Čtyři zranění. Pachatelé měli plnovousy, uvedla policie

Čtyři zraněné si v úterý pozdě večer vyžádaly útoky nožem ve městě Hanau východně od Frankfurtu nad Mohanem. V tiskové zprávě o tom informovala německá policie, podle níž za nimi stála skupina pěti až sedmi mužů, z nichž téměř všichni měli plnovousy. Dva podezřelé ve věku 23 a 29 let policie zadržela. Motiv činu zatím nezná.
Horst Seehofer

Útok v Hanau byl rasisticky motivovaný teror, říká Seehofer. Německo posiluje ochranu mešit

Masakr v Hanau byl podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera jednoznačně rasisticky motivovaným teroristickým útokem; navíc už třetím pravicově extremistickým útokem během pár měsíců. Seehofer, podle něhož je právě pravicový extremismus největším nebezpečím, jakému nyní Německo čelí, to dnes řekl na tiskové konferenci v Berlíně. Varoval před tím, že by se někdo čin mohl pokusit napodobit. Německo v reakci zpřísňuje bezpečnostní opatření.

Více souvisejících

Německo Hanau střelba v Německu Německo extremismus teroristické útoky v Německu Angela Merkelová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy