První dojmy: Samsung Galaxy Z Flip není pro každého

První dojmy: Samsung Galaxy Z Flip není pro každého
2020-02-21T14:42:55+02:00
• 20. 2. 2020

Foto: David Pilař

V úterý jsme měli jedinečnou možnost si mezi prvními v Česku osahat nejnovější trhák od Samsungu, ohebný Galaxy Z Flip. Ten byl představen společně s novou řadou S20 v San Franciscu. Do prodeje se ale dostane dříve než zbylé novinky, a to již tento pátek.

První dojmy: Galaxy S20 Ultra 5G (video)

První dojmy: Galaxy S20 a S20+ (video)

Evoluce na poli ohebných smartphonů

Galaxy Z Flip není klasický telefon a nehodí se ani do detailu jej s typickými smartphony srovnávat. Přesto má k tradičnímu smartphonu blíže, než například loňský Galaxy Fold (recenze). V rozloženém stavu se velikostí příliš neliší od ostatních smartphonů, poměr stran displeje činí 21,9:9 a v ruce se drží poměrně pohodlně, není příliš široký. S výškou je to trochu horší, telefon je opravdu hodně vysoký a jednou rukou tedy celý obsloužit nelze.

Galaxy Z Flip Galaxy Z Flip

Foto: David Pilař

Z Flip není překvapivě ani nijak těžký a tlustý, díky použití ultratenkého ohebného skla bylo možné dosáhnout v tomto ohledu vcelku kompaktních rozměrů. Uživatel si však přítomnosti skla nemusí ani všimnout, z technologických důvodů je totiž již z výroby nedílně kryto plastovou fólií. Na dotyk je rozdíl mezi klasickým Gorilla Glass a povrchem displeje Z Flip poměrně znatelný, interakce s telefonem ale není nijak nekomfortní.

Foto: David Pilař

Uprostřed displeje je viditelný i hmatatelný prohyb v místě, kde se panel ohýbá. Podobně lze nahmatat „ďůlek“ i nad čelním fotoaparátem, což nás docela překvapilo. Telefon pak překvapil v několika ohledech i poměrně příjemně, Samsung si docela dobře vyhrál s všelijakými vychytávkami, které mu nový form factor umožňuje.

Galaxy Z Flip

Foto: David Pilař

Na zádech vedle fotoaparátu se nachází menší, oválný a vcelku multifunkční displej. Když je telefon zavřený, zobrazuje se zde datum, čas, stav baterie a případně informuje o příchozích hovorech a zobrazuje další oznámení. Přes malý displej lze hovory dokonce přijímat, v takovém případě se automaticky aktivuje odposlech z reproduktoru.

I focení může být zajímavé s Galaxy Z Flip

Zajímavější nám však přišlo jeho využití při fotografování. Na displej je totiž možné promítnout výřez zabírané scény. Pokud tedy někoho fotíte, může si dotyčný přímo na zádech telefonu prohlédnout, jak bude na snímku vypadat. Nabízí se i využití při pořizování selfies v případě, že chcete využít místo dedikované selfie kamery lepší fotoaparát.

Foto: David Pilař

Ve složené podobě je již Z Flip logicky o něco tlustší, do kapsy se ale vejde bez problému a jelikož ji nezabírá celou na výšku, poměrně pohodlně se s telefonem v kapse i sedí. Trochu cviku pak asi vyžaduje otevírání telefonu, pokud to chcete zvládnout jednou rukou. Jak už bylo zmíněno, displej je krytý měkkou fólií, která je náchylná na poškrábání. Není tedy úplně vhodné otevírat telefon například vtlačením palce mezi jeho hrany. Hrozí zde, že si nehtem vyrobíte nepříjemnou rýhu.

Foto: David Pilař

Zkrátka používání zařízení tohoto typu chce pořádnou dávku obezřetnosti. Uživatel musí Galaxy Z Flip vnímat jako odlišné zařízení a přistupovat k němu jinak, než ke klasickému smartphonu, jak jste běžně zvyklí. Rozhodně se nejedná o technologii, která by v nejbližší době mohla vstoupit do běžného života každého z nás a stát se mainstreamovou záležitostí. Nutno však uznat, že je Samsung na dobré cestě.

Pokud máte v úmyslu si Galaxy Z Flip pořídit, rozbijte prasátko a připravte si částku 38 999 korun. Jak již bylo řečeno v úvodu, telefon bude ve volném prodeji k dispozici od pátku 21. února, přičemž je možné, že počet kusů bude u mnoha prodejců limitovaný.

Specifikace Galaxy Z Flip

  • displej: 6,7 palců, 2636 x 1080 pixelů, AMOLED, ohebný, skleněná ochrana
    • 1,1 palců, 300 x 112 pixelů, Super AMOLED
  • procesor: Snapdragon 855+
  • RAM: 8 GB
  • úložiště: 256 GB
  • Android 10 + OneUI 2.0
  • čtečka otisků na straně
  • Foťáky:
    • zadní – 12 MPx, f/1.8, OIS, PDAF
      • 12 MPx, f/2.2, širokoúhlý, 123°
    • přední – 10 MPx, f/2.4
  • USB C, nanoSIM, eSIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz),VHT80 MU-MIMO,256QAM
  • Bluetooth v 5.0 (LE až po 2Mb/s), ANT+, USB Type-C, NFC, Location (GPS, Galileo, Glonass, BeiDou), NFC, MST
  • rozměry: 167,3 x 73,6 x 6,9 mm, 183 gramů
    • zavřený: 73,6 x 87,4 x 17,3 mm
  • baterie: 3300 mAh + 9W bezdrátové nabíjení, 15W nabíjení, reverzní nabíjení

Galaxy Z Flip

Foto: David Pilař

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat