Začal jubilejní 70. ročník filmového festivalu Berlinale. Přináší řadu změn, ukáží se i Češi

V německé metropoli začal 70. ročník filmového festivalu Berlinale. Letos má nového programového ředitele Itala Carla Chatriana, herce Jeremyho Ironse jako prezidenta poroty, novou sekci Encounters a zrušeného Stříbrného medvěda – Cenu Alfreda Bauera.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S loňským ročníkem Berlinale skončila éra ředitele Dietera Kosslicka a přišel nový začátek. Carlo Chatrian, italský kritik a festivalový dramaturg, který vedl MFF Locarno, je teď v čele berlínského programu. A hned zřídil novou sekci Encounters (Setkání), ve které bude realizovat část své festivalové vize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jubilejní 70. ročník filmového festivalu je plný změn. Pavel Sladký přibližuje festivalové změny přímo z Berlinale 2020

Naopak festival zrušil Cenu Alfreda Bauera – Stříbrného medvěda pro film, který otevírá nové perspektivy ve filmovém umění. Zjistilo se totiž, že Alfred Bauer měl nacistickou minulost a vazby na Goebbelse.

Co čeští zástupci?

V sekci Forum je experimentální dokument FREM, natočený takřka celý dronem v Antarktidě. Jde o dílo režisérky Viery Čákanyové.

Česko bude zastoupeno i černobílým koprodukčním snímkem Služebníci slovenského režiséra Ivana Ostrochovského. Ten se odehrává v roce 1980 na teologické fakultě, kde pedagogové ze strachu ze zrušení školy nutí studenty do spolupráce s komunistickou mocí.

Mimo soutěžní sekce pak Berlinale promítne nový film polské režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán, v němž hlavní roli léčitele Jana Mikoláška, skutečné historické osobnosti, ztvárnil Ivan Trojan.

A v sekci Berlinale Classics, věnované restaurovaným filmům, bude uveden také poválečný film Alfréda Radoka Daleká cesta.

V hlavní 18členné soutěži máme jediné, sice okrajové zastoupení – česká firma se podílela na íránském film Zlo neexistuje režiséra Mohammada Rassoulofa (Nezlomný, Rukopisy nehoří ad.), pronásledovaného a vězněného za svou tvorbu íránským režimem.

Hlavní porotu Berlinale letos povede známý herec Jeremy Irons, známý z akčních filmů i shakespearovských adaptací. Vítěze festivalu vyhlásí právě on v sobotu 29. února.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme