Labouristé hledají nového Corbyna, který pozvedne stranu po volebním debaklu

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Více nemocných

Centrální čínská provincie Chu-pej, která je epicentrem šíření koronaviru, musela revidovat počet nakažených za středu. Původní statistika totiž vynechala hlášení o 220 případech z místní věznice. Počet nakažených za jeden den tak vyskočil na 631. Celkový počet infikovaných lidí v pevninské Číně už překročil 75 tisíc. Stoupá také počet nakažených v Jižní Koreji, která za čtvrtek ohlásila 52 nových případů. Celkově je v zemi už 156 nemocných.

Rozpočet EU na rozcestí

Lídři Evropské unie zahájili summit o víceletém rozpočtu na období 2021-2027, který se pravděpodobně protáhne do víkendu. Hlavní otázkou je, jak zalepit díru, která v rozpočtu vznikla po vystoupení Velké Británie. Nizozemsko, Švédsko, Dánsko a Rakousko odmítají navrhované příjmy rozpočtu ve výši 1,074 procenta hrubého národního důchodu a požadují maximálně jedno procento HND. „Nemám pocit, že jsme blíže řešení,“ prohlásil premiér Andrej Babiš po prvním dni summitu.

Nevalný evropský výhled

Skepse kolem evropské ekonomiky trvá. Evropská centrální banka varovala před přílišným optimismem. A francouzská banka Société Générale snížila svůj odhad růstu eura do konce tohoto roku z 1,20 dolaru na 1,16 dolaru.

Labouristé hledají lídra

V pondělí odstartuje proces volby nového předsedy britské labouristické strany. Nástupce Jeremyho Corbyna má být oznámen 4. dubna, favoritem zůstává mluvčí strany pro brexit Keir Starmer. Proti němu stojí Rebecca Long-Bailey, kterou sice nepreferují labourističtí poslanci, ale má silnou podporu v řadách hnutí za přerod strany. Vítěz má peds ebou úkol pozvednout stranu, která utrpěla v prosincových volbách drtivou porážku.

Očekávané události

Lídři zemí G20 se setkají v Rijádu. Očekává se zveřejnění indexů nákupních manažerů eurozóny a Velké Británie a evropské inflace.