Na Sněžce přes 220 km/h. Hasiči řešili následky silného větru. Padlé stromy bránily provozu

Silný vítr v Česku vyvracel stromy a lámal větve. Výstraha před silným větrem skončila v pondělí ve čtyři hodiny ráno. Odklízení škod ale ještě může způsobit zpoždění vlaků a další problémy v dopravě. „Největší náraz větru byl naměřen mezi 21.00 a 22.00 na Sněžce: 62 metrů za sekundu (223 kilometrů za hodinu),“ uvedli meteorologové. Bez dodávek elektřiny bylo v pondělí ráno v Česku 38 tisíc domácností.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 12:56 24. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pád rozestavěné střechy v ulici Cimburkova na Žižkově

Pád rozestavěné střechy v ulici Cimburkova na pražském Žižkově | Zdroj: Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Hasiči v Libereckém kraji měli od nedělního odpoledne do pondělního rána v důsledku silného větru a deště zhruba 170 výjezdů, hlavně k popadaným stromům. Bez proudu bylo ráno 4600 odběratelů. „V Libereckém kraji řešíme 16 poruch na vedení vysokého napětí,“ uvedla v 6.00 mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Podobný scénář hlásily hasičské sbory z celého Česka. V Pardubickém kraji zasahovali hasiči u 156 událostí, na Vysočině u 150 a například v jižních Čechách u 166 případů. 


Silné deště zvedly hladiny řek, převážně v oblastech podhůří. V pondělí v poledne zůstala na prvním stupni povodňové výstrahy už jen řeka Jizera u obce Železný Brod v Libereckém kraji.

Rekord na Sněžce

Silný vítr lámal stromy i na Vysočině. Na Žďársku padlé stromy zablokovaly dvě silnice. Během dopoledne se silničářům podařilo provoz obnovit. Stromy popadané na silnice nebo ty, u nichž pád hrozil, už v pondělí hasiči odstraňovali na více než 100 místech. Od nedělního odpoledne, kdy vítr zesílil, už mají v souvislosti s počasím přes 200 výjezdů.

Česko v neděli odpoledne opět zasáhl silný vítr a také stoupaly hladiny některých řek. Vítr dosáhl síly orkánu, podobně jako při bouři Sabine v minulém týdnu. Na Sněžce měl v neděli večer rychlost až přes 223 kilometrů za hodinu, což je dosavadní rekord v historii měření. Na Karlovarsku spadl kvůli větru strom na autobus. Dva lidé při tom byli lehce zraněni.

Text pokračuje pod online reportáží.

Foukat bude dál

Večer bylo bez proudu 30 tisíc domácností a na 15 tratích nejezdily vlaky. V Praze pozdě večer spadla střecha na zaparkovaná auta, nikdo ale neutrpěl zranění.

Hasiči i železničáři hlásili v pondělí v poledne, že se většinu problémů podařilo vyřešit. Výluka vlaků trvá na trase mezi Jihlavou a Kostelcem u Jihlavy. Oprava byla plánovaná na pondělní poledne, ale kvůli zásahu trakčního vedení se protáhne do úterý. 

Meteorologové na pondělí předpovídali proměnlivou oblačnost a k večeru by mělo opět začít pršet a ve vyšších polohách sněžit. Zesilovat bude opět i vítr, večer na horách v nárazech by měl mít přes 70 kilometrů v hodině.

Eva Mikulka Šelepová, ada, per, sva, onz, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme