‚Nechtěli jsme být s ANO.‘ Exministr Fuksa se dostal do vedení příbramské ODS kvůli vnitřním sporům

Bývalý rebelující poslanec občanské demokracie Ivan Fuksa, který v roce 2013 figuroval i v takzvané kauze Nagyová, se na podzim stal místopředsedou místního hnutí strany v Příbrami. K postu mu pomohly spory ve sdružení, které vznikly kvůli výsledkům ve volbách a snaze utvořit na radnici koalici s ANO. S tím nesouhlasilo tehdejší vedení buňky. Bývalý ministr Fuksa iROZHLAS.cz řekl že další post neusiluje a jiné politické ambice nemá.

Příbram Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ministr zemědělství, poslanec a současný místopředseda místního sdružení ODS Ivan Fuksa

Bývalý ministr zemědělství, poslanec a současný místopředseda místního sdružení ODS Ivan Fuksa | Foto: Petr Topič | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Po podzimních komunálních volbách se příbramská buňka ODS rozdělila na dva tábory. Jeden, který chtěl vstoupit do koalice na místní radnici s ANO, byl pod vedením současného předsedy příbramské buňky občanské demokracie Miroslava Peterky a místopředsedy Ivana Fuksy. Opoziční křídlo zastupoval bývalý šéf buňky Zdeněk Havrančík nebo člen rady Petr Magera.

Senát po Kuberovi povede Vystrčil z ODS, získal 52 ze 76 hlasů

Číst článek

„Byly tu dvě skupiny a šlo o to, která prosadí svoji myšlenku. A byla to ta, která se chtěla spojit ve vedení města s ANO a člen téhle skupiny je i pan Fuksa,“ přiblížil serveru iROZHLAS.cz tehdejší situaci Magera, podle kterého nemělo smysl, aby se strana spojila s ANO.

„ODS tam má jen dva zastupitele, takže proti dvanácti z ANO tam podle nás nemohli mít žádný vliv na vedení radnice. Nechtěli jsme tam dělat stafáž,“ dodal.

Osobní spor

I dřívější předseda sdružení Zdeněk Havrančík připouští, že spory začaly kvůli rozdílnému pohledu na další směřování ODS. „Lidé kolem mě a Petra Magery nechtěli být po volbách v radě s hnutím ANO bez koaliční smlouvy,“ řekl redakci. Přiznal zároveň, že on sám má s Fuksou i osobní problém, který ale nechtěl rozvádět.

Ivan Fuksa

  • V roce 1990 byl jako člen Občanského fóra zvolen členem městského zastupitelstva Příbrami, spoluzakládal příbramskou Občanskou demokratickou stranu (ODS). 
  • 13. července 2010 byl jmenován ministrem zemědělství České republiky.
  • 4. října 2011 byl na návrh premiéra Nečase odvolán. Nečas ho kritizoval za údajnou nedostatečnou aktivitu ve vládě, sám Fuksa to dal do souvislosti s vnitrostranickým bojem ve středočeské ODS.
  • Na podzim 2012 patřil mezi šest nespokojených, „rebelujících“ poslanců, kteří nebyli ochotni podpořit vládní balíček určený pro snížení státního schodku. Vládní balíček totiž obsahoval mimo jiné i zvýšení dolní sazby DPH o jedno procento, které především představovalo předmět Fuksovy kritiky. Petr Nečas následně spojil schválení tohoto balíčku s vyslovením důvěry vládě.
  • 13. června 2013 byl Fuksa zadržen při rozsáhlé akci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v tzv. kauze Nagyová. Vyšetřovatelé ho vinili z přijetí úplatku právě v souvislosti s politickým obchodem při složení poslaneckého mandátu. 15. června soud schválil návrh na vzetí Fuksy do vazby. Nicméně na základě usnesení Nejvyššího soudu byl společně s dalšími exposlanci 16. července 2013 z vazby propuštěni.

Zdroj: Wikipedia

Sám Ivan Fuksa vůči bývalému šéfovi nešetřil kritikou. „Byly tu spory kvůli panu předsedovi, který nebyl schopen udělat kampaň. Nezvládl asi čtyři nebo pět měsíců po volbách udělat zprávu předsedy a vyúčtování volební kampaně. A jako předseda nepřednesl zprávu, která by ohodnotila jeho dvouleté působení,“ řekl Fuksa serveru iROZHLAS.cz.

Další politické ambice ale podle svých slov nemá. „Chci to přenechat nastupující generaci,“ řekl. Nepřihlásil se ani jako kandidát do krajských voleb, které se budou v Česku konat letos na podzim. „Měli jsme oblastní sněm a Ivan Fuksa nekandidoval. Máme listinu uzavřenou a nikde na ní nefiguruje,“ potvrdil Vokurka.

‚S volbou nesouhlasili‘

Vedení sdružení se tak na podzim výrazně proměnilo. Z předchozího období v ní zůstal pouze bývalý místopředseda a současný předseda hnutí Miroslav Peterka a právě Ivan Fuksa. Ostatní členové nekandidovali nebo do vedení zvoleni nebyli, zůstali ale řadovými členy.

K masivnímu odlivu lidí z místní buňky ODS nedošlo ani podle předsedy oblastního hnutí Tomáše Vokurky. Přiznal ale, že někteří členové se s volbou neztotožňovali.

Předseda ODS Fiala: Nabízíme lidem změnu české politiky a já chci být jejím lídrem

Číst článek

„Samozřejmě se vždycky najde někdo, kdo s tím nesouhlasí a tu důvěru mu nedává. To si ale musí organizace vyřešit sama. A jestli to vyřeší tak, že dotyční odejdou, nebo přeruší členství nebo odejdou do jiné organizace, to se stává běžně,“ doplnil.

Že buňka měla na podzim problémy, potvrdil i poslanec a předseda regionálního sdružení ODS ve Středočeském kraji Jan Skopeček. „Vím, že tam jsou lidé, kteří s tou volbou nesouhlasili. V demokratických stranách to tak ale bývá, že někdo vyhraje a nemusí mít sto procent fanoušků toho sdružení, ve kterém funguje,“ řekl redakci. Důvodem byly dlouhodobě špatné volební výsledky.

Minulost nehrála roli

S politickou minulostí bývalého ministra zemědělství a poslance ale podle nich spory nesouvisely. Nic o tom neví ani Fuksa. „Nebylo to prezentované na žádném sněmu ODS. Od té doby už proběhlo asi pět městských konferencí ODS a nikdo to tam nenadnesl. A každý měsíc se koná i místní rada, které se účastní i lidé, kteří byli neúspěšní v té volbě, a nikdy to tam nezaznělo,“ řekl serveru iROZHLAS.cz.

A žádné rozpory, které by souvisely s osobou Ivana Fuksy, v příbramské buňce ODS nezaznamenal ani současný předseda místního hnutí Miroslav Peterka. „Slyším to poprvé,“ reagoval na dotaz redakce. „Jestli si to povídali mezi sebou, když se Ivan Fuksa stal místopředsedou, to je možné, ale ke mně se tahle informace nedostala,“ dodal.

Dominika Kubištová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme