Rusko se s Tureckem dohodlo na snížení napětí v Sýrii. ‚Ať jde Rusko Ankaře z cesty,‘ řekl ale Erdogan

Rusko a Turecko se dohodly na snížení napětí v severozápadní syrské provincii Idlib. Moskva a syrská armáda zde budou pokračovat v ofenzivě. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu nicméně uvedl, že při páteční telefonátu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem řekl, aby Rusko Ankaře „šlo z cesty“.

Damašek/Ankara Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůzka ruského prezidenta Putina s jeho tureckým protějškem Erdoganem.

Erdogan v sobotu ale uvedl, že při telefonátu s Putinem řekl, aby Moskva šla Ankaře „z cesty“. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Těžké boje v syrském Idlibu z minulých dní vyvolaly mimořádné napětí mezi Ruskem a Tureckem jako zeměmi, které jsou do tamních bojů zapojeny na opačných stranách. Idlib je poslední syrskou baštou džihádistů a rebelů, kteří se snaží od roku 2011 svrhnout syrského prezidenta Bašára Asada.

Nemůžeme čelit další vlně uprchlíků, řekl Erdogan. Turecko otevřelo hranice do Evropy

Číst článek

Ankara při čtvrtečním syrském útoku přišla o 33 vojáků. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Turci byli mezi útočícími povstalci, což ale turecký ministr obrany popřel. Turecké ministerstvo obrany v sobotu informovalo, že syrské ostřelování si vyžádalo život dalšího tureckého vojáka a dva byli raněni, napsala agentura AP.

Za posledních 24 hodin připravily turecké pozemní a letecké útoky o život 48 syrských vojáků, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Syrská armáda a ruské letectvo podle organizace dnes pokračují v náletech na severosyrské město Sarákib, které ve čtvrtek dobyli zpět syrští povstalci.

'Co tam děláte?'

„Zvážili jsme konkrétní kroky k dosažení trvalé stability v deeskalační zóně Idlib,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Obě strany potvrdily, že chtějí snížit napětí a dále „bojovat proti teroristům“.

Při náletech v syrské provincii Idlib zemřelo 33 tureckých vojáků, Ankara reagovala odvetnou palbu

Číst článek

Erdogan v sobotu ale uvedl, že při telefonátu s Putinem řekl, aby Moskva šla Ankaře „z cesty“. „Co tam děláte? Chcete-li tam založit základnu, jen do toho, ale nechte nás se syrským režimem na pokoji,“ citoval Erdogan během projevu v Istanbulu, co řekl Putinovi. Dodal, že syrské síly za útok na turecké vojáky „zaplatí“.

Turecko také tvrdí, že v noci na sobotu zničilo syrské „zařízení na výrobu chemických zbraní“ na severozápadě Sýrie, 13 kilometrů jižně od Aleppa, a řadu dalších syrských cílů. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný turecký zdroj.

Boje vyhnaly z domovů od prosince skoro milion lidí, z nichž část se nyní vydala v Turecku k řecké hranici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme