Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

„Matovič bude slovenským premiérem,“ míní politolog. Vidí v něm Čižinského

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
4. března 2020
06:00

Milionář Igor Matovič, lídr hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), které o víkendu zvítězilo v parlamentních volbách, se stane novým premiérem Slovenska. Řekl to v úterý v Epicentru Blesku politolog Marián Sekerák s tím, že vše nasvědčuje tomu, že slovenská prezidentka Zuzana Čaputová Matoviče pověří sestavením vlády. Není prý divu, že mnoho Slováků Igora Matoviče označuje za Jánošíka 21. století. Sám ale Matoviče kvůli jeho aktivistickým krokům přirovnává spíše ke starostovi Prahy 7 Janu Čižinskému.

To, že na slovenské politické scéně nastane změna, Sekeráka tolik nepřekvapilo, ale začalo se to ukazovat až postupně, rozhodně to nebylo jasné měsíce předem. Šlo jen o to, jaká.

„Některé předpovědi naznačovaly, že potenciálně by vítězem mohla být i strana pana Kotleby. To v části slovenské společnosti vyvolalo určitou paniku,“ řekl. Toho využila předvolební koalice Progresivní Slovensko a strana Spolu – občanská demokracie a začala se proti Marianu Kotlebovi vyhraňovat. „Což se ukázalo jako ne zcela úplně správná taktika,“ dodal politolog.

Video  Politolog: „Matovič bude slovenským premiérem.“ Přirovnal ho k Čižinskému.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Odcházení Roberta Fica podle Mariána Sekeráka není něco zlomového, co by nastalo teď, v těchto volbách, ale lze ho pozorovat už delší dobu. „Pan Fico prohrál v prezidentských volbách s panem Kiskou (v r. 2014, pozn. red.),“ upozornil politolog. Pak následovaly komunální a krajské volby, kde Směr-SD také utrpěl porážku. „Pan Fico se to snažil prezentovat vzletnými frázemi, že to až tak dramatické není, ale ono to dramatické bylo,“ dodal.

Mohli dopadnout hůř

Ještě dramatičtějšímu poklesu voličů strany zabránilo podle Sekeráka velmi strategické rozhodnutí upozadit Fica a umístit premiéra Petra Pellegriniho za hlavní tvář kampaně Směru, a navíc ještě naskočit na vlnu tzv. změny. „Zdůrazňovali, že oni jsou zodpovědní změnou, což bylo docela těžké si představit – právě pod stranou, která víc než dekádu vládla na Slovensku,“ vysvětlil Sekerák.

Označit Igora Matoviče jako malého slovenského Andreje Babiše není podle Mariána Sekeráka zcela přesné. „Těsně před volbami 2013 byl pan Babiš zde v České republice v podstatě nováčkem v politice a hned byl velice úspěšný se svým hnutím,“ řekl s tím, že Matovič se na politické scéně pohybuje už dekádu a nebylo jasné, zda vyhraje. „Někteří požadovali v podstatě změnu celého politického systému, což byla a je strana pana Kotleby,“ podotkl a přirovnává Matoviče spíše ke starostovi Prahy 7 Janu Čižinskému, a to kvůli aktivistickému přístupu a snahám spojovat různé osobnosti.

Igor Matovič zvítězil v parlamentních volbách na Slovensku. Jeho strana OLUDIA získala 25 procent hlasů. Podle expertů se jedná o neřízenou střelu, která je mixem Pavla Novotného (ODS) a premiéra Andreje Babiše (ANO). Igor Matovič zvítězil v parlamentních volbách na Slovensku. Jeho strana OLUDIA získala 25 procent hlasů. Podle expertů se jedná o neřízenou střelu, která je mixem Pavla Novotného (ODS) a premiéra Andreje Babiše (ANO). | Reuters

Je jiný. Teatrálně proti korupci

Úspěch Igora Matoviče podle Sekeráka tkví jednak v protikorupční lince a jednak v jeho odlišnosti. „Pokud splynete s davem a vyjadřujete se jako všichni ostatní, komplikovaným slovníkem, kterému řadový občan moc nerozumí, tak tím ztrácíte,“ upřesnil. Navíc pokud by měl nějaké pletky s podsvětím nebo jiné skandály, nepochybně by to strana Směr nebo slovenští novináři dávno vytáhli. „Slovenští investigativci jsou velice silní, jeden, bohužel, na to, jak byl dobrý a poctivý ve své práci, doplatil i životem,“ řekl v narážce na vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Vrah vtrhnul na pozemek Kuciaka a Kušnírové hodinu před zabíjením. Vrah vtrhnul na pozemek Kuciaka a Kušnírové hodinu před zabíjením. | Facebook

Otázkou podle Sekeráka je, jakou podobu bude nastávající koalice mít. To, že Matovič podle svých prohlášení nebude vyjednávat se Směrem, je prý pochopitelné. „Kdyby to udělal, byla by to totální zrada voličů. Také vyloučil stranu pana Kotleby, což nás také nepřekvapuje, protože je oprávněně vnímána jako strana antisystémová, krajně pravicová,“ podotkl s tím, že se pro OLaNO otevírají možnosti vyjednávat se stranou SME rodina Borise Kollára, se Svobodou a solidaritou a novou stranou exprezidenta Andreje Kisky Za lidi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa