Covid-19 v Itálii: Sever země včetně Milána v karanténě, dekret zasáhl miliony lidí

Na miliony obyvatel severní Itálie byla kvůli šíření nového typu koronaviru do 3. dubna uvalena karanténa. Příslušný dekret v noci na dnešek podepsal premiér Giuseppe Conte. Omezení pohybu se týká i velkých měst, uzavřena mají být rovněž kulturní zařízení nebo sportoviště včetně lyžařských středisek. Conte řekl, že za rozhodnutí přijímá politickou odpovědnost. Itálie je v Evropě zemí nejhůře zasaženou novým koronavirem, nákaza se šíří nejvíce právě na severu země.

Čeští turisté, kteří jsou v oblastech s nařízenou izolací, se mohou vrátit zpět do vlasti, ujistil dnes ráno na twitteru český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Italský premiér Giuseppe Conte v noci na dnešek nařídil faktickou izolaci Lombardie a dalších 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Piemont a Veneto. Jsou však povoleny návraty do svého bydliště. Chtěl bych ujistit naše občany v těchto oblastech, že se mohou vrátit zpět do ČR.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) March 8, 2020

Ministerstvo zahraničí v reakci na rozsáhlé karantény v Lombardii a jinde nedoporučilo cestovat do celé Itálie. Premiér Andrej Babiš v České televizi řekl, že Itálie by měla zakázat svým občanům cestovat do dalších zemí Evropy. Čechy v Itálii, včetně těch, co tam pracují, vyzval k návratu.

Vládní vyhláška podle agentury AFP od dnešního dne přísně omezuje cesty do rozlehlé oblasti na severu země a z ní. Opatření, které agentury označují za bezprecedentní a drastické, zahrnuje také hospodářskou metropoli země Milán a turisty hojně navštěvované Benátky. Týká se také například měst Modena, Parma, Piacenza nebo Rimini.

Podle agentury AP karanténa platná do 3. dubna dopadne na zhruba 16 milionů lidí. "Nebude žádné přemísťování do nebo z těchto oblastí nebo uvnitř nich, s výjimkou prokázaných důvodů souvisejících s prací, naléhavých případů nebo zdravotních důvodů," řekl Conte na tiskové konferenci uprostřed noci po hodinách spekulací o tom, co vláda chystá. "Platí omezená mobilita," konstatoval Conte.

Vyhláška nařizuje faktickou izolaci Lombardie, kde bylo zjištěno nejvíce případů nákazy, a také 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Piemont a Veneto (Benátsko). Kromě toho se v celé zemi ruší sportovní akce a přerušuje činnost zábavních a kulturních zařízení, včetně divadel, muzeí a knihoven. Bary a restaurace musí zajistit minimálně metrovou vzdálenost mezi návštěvníky. Otvírací hodiny mají být omezeny od šesté ráno a do šesté večer.

Uzavřeny mají být podle agentury Reuters také lyžařské resorty nebo plavecké bazény. Zdravotníkům byla zrušena dovolená.

Podle Reuters ale dnes ráno nebylo jasné, jak důsledně budou úřady na dodržování nařízení trvat. Ráno totiž na obou milánských letištích zjevně pokračoval normální provoz a jízdenky na vlak byly nadále v prodeji.

Conte označil opatření za odvážná, ale zároveň popřel, že by vláda celou severní Itálii ochromila. Z pracovních nebo zdravotních důvodů bude nadále možné cestovat. Policie ale podle něj bude zastavovat lidi a ptát se jich na důvod cesty. Mladé lidi Conte vyzval, aby zůstali doma, a chránili tak zdraví svých starších příbuzných.

Conte zdůraznil, že Itálie čelí národnímu stavu nouze a že vláda od počátku přijímala co nejrozsáhlejší opatření. "Máme dva cíle: zastavit rozšíření nákazy a zabránit přetížení nemocničních zařízení," citovala DPA italského premiéra.

Vzhledem k přibývajícím těžkostem zdravotního systému v Lombardii mohou být pacienti převáženi do nemocnic v jiných regionech. Vláda rovněž usiluje o zvýšení počtu míst na jednotkách intenzivní péče.

Šéf lombardské krizové jednotky pro intenzivní léčbu Antonio Pesenti varoval, že zdravotní systém v Lombardii je krůček od kolapsu. "Jsme nyní nuceni instalovat lůžka i na chodbách nemocnic. Celá oddělení nemocnic jsme přebudovali, abychom udělali místo pro pacienty na jednotkách intenzivní péče," řekl Pesenti deníku Corriere della Sera. "Pokud obyvatelé nepochopí, že mají zůstat doma, aby se vyhnuli nákaze, stane se situace katastrofální," varoval Pesenti.

V Itálii se podle dostupných údajů nakazilo téměř 6000 lidí, přičemž v sobotu bylo oznámeno rekordních více než 1200 nových případů. Nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, podle úřadů podlehlo více než 230 lidí. Počet lidí na jednotkách intenzivní péče v sobotu vzrostl o 23 procent na 567. Z 5883 původně nakažených Italů se 589 zcela vyléčilo.

Mezi nakaženými je i guvernér severoitalského regionu Piemont Alberto Cirio, informovala dnes televize RAI. Jde tak už o druhého infikovaného šéfa regionální vlády za posledních 24 hodin poté, co v sobotu oznámil nákazu šéf regionu Lazio Nicola Zingaretti, který je zároveň předsedou italské vládní Demokratické strany.

Související

Více souvisejících

Itálie Milán Giuseppe Conte Itálie (Benátky) češi Adam Vojtěch (ANO) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

Tragická nehoda autobusu v Indonésii. O život přišli úspěšní studenti střední školy

Tragická nehoda autobusu se o víkendu stala v Indonésii. Havaroval totiž autobus se středoškoláky, kteří právě úspěšně zakončili studium. Nejméně jedenáct lidí zemřelo, desítky dalších skončily v péči zdravotníků. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy