Česko už má 38 pacientů s koronavirem Covid-19, dnes přibylo šest

Česko má 38 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to dnes večer řekl televizi Nova. Za dnešek tak přibylo šest nových pacientů.

Čtyři lidé, u kterých dnes testy přítomnost viru prokázaly, mají vazbu na Itálii. Je mezi nimi dvanáctiletý chlapec a jedna žena ze Zlínského kraje, oznámil Vojtěch po odpoledním zasedání vlády. Podrobnosti k dalším dvěma prokázaným případům zatím ministerstvo nezveřejnilo.

V posledních dnech za den přibývalo v Česku šest či sedm nových pacientů. Většina z nich se nakazila při pobytu v Itálii. Část infikovaných má vazbu na americký Boston. Tam se konala mezinárodní konference, které se zúčastnili i lidé z Česka. Na několik dalších pacientů se nákaza přenesla v Česku.

Praha 7 dnes odpoledne na facebooku informovala, že jeden z pozitivně testovaných je rodič, který má dítě ve školce MŠ Letohradská. "U rodiče je potvrzená nákaza, u dítěte se na výsledky čeká. Minulý týden ale chodilo do školky," řekl ČTK mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. V úterý proto bude z preventivních důvodů uzavřena hlavní budova školky, detašovaná pracoviště v budově ZŠ Letohradská a Ministerstva vnitra budou v provozu, uvedla vpodvečer radnice Prahy 7 na facebooku.

Kvůli výskytu koronaviru u otce dvou žáků bude v úterý také základní škola Norbertov v Praze 6. "Škola vyhlašuje na zítřek ředitelské volno, během kterého proběhne důkladná desinfekce teplým aerosolem," ohlásila Praha 6 na facebooku.

Z důvodu vysokého zájmu lidí bude od úterý prodloužen provoz dvou informačních linek pražských hygieniků. Linky na číslech 773 782 850 a 773 782 856 budou fungovat denně od 08:00 do 20:00, sdělila dnes hygienická stanice.

Podle ministra má nemoc COVID-19 u českých pacientů mírný průběh. Většina z nich je v domácím léčení. Ministerstvo nařídilo lidem, kteří se od soboty vrátili či se budou teprve vracet z Itálie, aby se hlásili svým praktickým lékařům. Ti je musí poslat do dvoutýdenní karantény. Za dnešek sociální správa dostala kvůli karanténě 1700 e-neschopenek.

Související

Více souvisejících

Česká republika Adam Vojtěch (ANO) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy