Čaputová uctila památku Masaryka, v Brně ji vítal dav příznivců

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes v Hodoníně uctila položením věnce památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Je to jeden z největších státníků v naší historii, řekla novinářům. Čaputová se v Hodoníně zastavila na své cestě do Brna. O víkendu uplynulo 170 let od narození Masaryka.

Čaputovou u pomníku Masaryka vítalo potleskem asi 150 lidí, přivítal ji starosta města Libor Střecha (Pro Hodonín). Zdržela se do deseti minut. O Masarykovi prezidentka řekla, že to je jeden z největších státníků ve společné historii. "Je to spoluzakladatel naší i slovenské státnosti. Je to velmi inspirující osobnost, i pro mne samotnou při výkonu mého mandátu," řekla novinářům Čaputová.

Na jihu Moravy byla Čaputová i dříve. "Je to moje první návštěva ve funkci, ale Jihomoravský kraj poznám poměrně dobře, protože je to velmi blízko mého bydliště a velmi ráda jsem sem chodila za kulturními památkami a nebo při jiných příležitostech," uvedla Čaputová.

Asi stovka příznivců přivítala dnes na Dominikánském náměstí před radnicí v Brně za hlasitého potlesku prezidentku Čaputovou. Na radnici se setkala s primátorkou Brna Markétou Vaňkovou (ODS), potom navštíví Ústavní soud, který odpoledne pořádá slavnostní shromáždění ke 100. výročí přijetí československé ústavy.

Shromáždění před radnicí svolal spolek Společně Brno. Lidé drželi v rukou červená srdce, jeden mával vlajkou Evropské unie. Na některých srdcích bylo napsáno Čaputová, další lidé měli nápis "Lúbime ťa, Zuzana".

Zástupci spolku předali Čaputové kytku s dopisem, prezidentka se potom šla s lidmi krátce přivítat. "Řekla nám, že děkuje a váží si toho. V dopise jsme jí napsali, že si vážíme její práce, toho, jak se chová ke svému okolí, že nerozděluje národ, ale spojuje. Je pro nás velkým vzorem a úkazem toho, že lidskost a slušnost se dá udržet i na nejvyšších politických příčkách," řekla ČTK Hana Strašáková ze spolku Společně Brno.

Na Novou radnici dnes na krátkou návštěvu dorazila prezidentka Slovenské republiky @ZuzanaCaputova ??Dnes ještě navštíví Ústavní soud ČR u příležitosti 100. výročí přijetí Ústavní zakládací listiny. pic.twitter.com/xNvhoODOsI

— Brno (@brnomycity) March 10, 2020

Prezidentka byla na první oficiální návštěvě Česka loni v červnu. Zahájila ji na Pražském hradě, kde ji uvítal s vojenskými poctami český prezident Miloš Zeman. Brno ještě oficiálně nenavštívila. Loni v lednu ve městě byl slovenský prezident Andrej Kiska. Převzal velkou zlatou medaili Masarykovy univerzity a v projevu varoval před populismem, šířením nenávisti a nedůvěry ve stát.

Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně. Zemřel 14. září 1937 v Lánech. Prezidentem byl v letech 1918 až 1935.

Související

Více souvisejících

Zuzana Čaputová Tomáš Garrigue Masaryk (T.G.M.) hodonín prezident čr Markéta Vaňková (ODS Brno) Brno

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

"Jen slova". Hamás zkritizoval plán Bidena na příměří v Pásmu Gazy

Plán na příměří v Pásmu Gazy, který představil americký prezident Joe Biden, jsou podle palestinského hnutí Hamás "jen slova". Usáma Hamdán, vysoce postavený představitel Hamásu sídlící v libanonském Bejrútu, uvedl, že Hamás nedostal žádné písemné závazky ohledně příměří. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Sídlo EU

PŘEHLEDNĚ: Kam v Evropském parlamentu spadají vaši favorité u voleb?

Národní politické strany k volbám do Evropského parlamentu sice vypisují své vlastní kandidátní listiny pro jednu konkrétní zemi, v evropské instituci už ale poslanci nejsou organizováni podle státní, ale politické příslušnosti. V Evropském parlamentu tak existují politické strany a frakce, mezi nimiž rozdíl vysvětlíme v článku níže. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy