V Česku je 94 případů koronaviru. Itálie zavírá všechny obchody kromě potravin a lékáren

  • Česko má 94 nakažených koronavirem. Od středečního rána přibylo 31 pacientů, na svém twitteru o tom informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nové případy ve středu hygienici zaznamenali v 10 krajích.
  • Jeden nakažený ve středním věku je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče v Nemocnici Na Bulovce. Stav 84leté ženy, která dříve byla také na JIP, je již stabilizovaný a leží na standardním pokoji, uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.
  • V sousedím Německu by mohla nákaza zasáhnout 60 až 70 procent obyvatel. S odvoláním na odborníky to uvedla spolková kancléřka Angela Merkelová, která vyzvala Němce, aby se během nadcházející epidemie chovali solidárně.
  • Podobná vyjádření by ale podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) mohla vyvolat paniku. „Česko přijalo opatření, aby v zemi tak černý scénář nenastal,“ sdělil s odkazem na zákaz některých akcí a uzavřené školy.
  • Úřady v čínské provincii Chu-pej povolí části obyvatel návrat do práce. Jedná se o lidi, kteří jsou zaměstnaní například v hromadné dopravě, výrobě zdravotnických potřeb nebo v klíčových sektorech průmyslu.

Praha/Berlín (Aktualizováno: 22:31 11. 3. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v ochranných rouškách opouští obchod ve městě Pioltello nedaleko Milána.

Lidé v ochranných rouškách opouští obchod ve městě Pioltello nedaleko Milána. | Zdroj: Reuters

Trump zakázal cesty ze Schengenu do USA, koronavirem se nakazil i herec Tom Hanks

Číst článek

Ministr Vojtěch varoval, že bude růst i počet lidí, u kterých bude mít nemoc vážnější průběh. Ve středu byly v horším stavu dva pacienti. „Pacientka v Brně, ročník 1936, pacient na Bulovce je mladší ročník, to je překvapivé,“ uvedl ministr. 

„Byla mu zavedena intubace. Průběh nemoci u tohoto pacienta ve středním věku je těžší než u ostatních, kteří mají jen menší respirační problémy. Nyní je pro dušnost napojen na umělé plicní ventilaci,“ potvrdil informaci mluvčí Nemocnice Na Bulovce Filip Řepa serveru iROZHLAS.cz.

Pacient byl již dříve v nemocnici hospitalizován, první o tom informoval server Blesk.cz, následně to potvrdil i ministr zdravotnictví.

Ve středu večer byl stav pacientky z Brna, která ležela na jednotce intenzivní péče, již stabilizovaný a lékaři ji převezli na standardní pokoj. Potvrdil to ředitel fakultní nemocnice Jaroslav Štěrba.  

Ohledy na starší

Izraelci doufají, že očkování proti koronaviru bude hotové v řádu týdnů. Upravili kuřecí vakcínu

Číst článek

V sousedním Německu by se novým typem koronaviru mohlo nakazit 60 až 70 procent obyvatel. Na tiskové konferenci to s odvoláním na odborníky uvedla kancléřka Angela Merkelová.

V prvním veřejném vyjádření k situaci kolem koronaviru vyzvala Němce, aby se během nadcházející epidemie chovali solidárně s ohroženými skupinami obyvatel.

Více než osmdesátimilionové Německo má podle posledních údajů přes 1200 nakažených. Ve středu potvrdilo třetí oběť nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje.

Text pokračuje pod online reportáží

„Naše solidarita, náš rozum, city jednoho k druhému jsou podrobeny zkoušce a já si přeju, abychom v této zkoušce obstáli,“ uvedla kancléřka. Obyvatele vyzvala, aby brali ohledy na starší a nemocné, u kterých je vyšší riziko těžkého průběhu nemoci COVID-19.

Praha 1 chce dočasně zakázat krátkodobé ubytovací služby. V Příčné ulici bydleli dva nakažení Francouzi

Číst článek

„Virus dorazil do Evropy, je tu, to musíme všichni pochopit,“ zdůraznila předsedkyně německé vlády. Nyní je podle ní hlavním úkolem šíření viru bránit, zpomalit ho, a zajistit tak, „abychom nepřetížili zdravotnický systém“. „Není to tak, že by bylo jedno, co děláme, není to všechno marné... jde o to, abychom získali čas,“ zdůraznila Merkelová.

Žádná drastická opatření proti šíření koronaviru, jaká přijala například Itálie, kancléřka na tiskové konferenci ale neoznámila.

‚Přijali jsme razantní opatření‘

Její vyjádření by mohlo podle Babiše vyvolat paniku. „Nechci komentovat situaci v Německu, i když si myslím, že taková prohlášení vyvolávají spíš paniku. My jsme každopádně přijali razantní opatření, aby o tak černých scénářích nemohla být ani řeč,“ reagoval Babiš na vyjádření Merkelové.

‚Jako by přišla apokalypsa.‘ Centra velkých italských měst jsou prázdná, lidé se bojí o práci

Číst článek

„Česká republika opatření přijala dříve než všechny státy v Evropě včetně Německa právě proto, abychom zabránili masivnímu rozšíření epidemie. Jako první jsme zakázali přímé lety z Itálie, pro české občany, kteří se odsud vraceli, jsme zavedli povinnou karanténu, lidi s podezřením na nákazu testujeme doma, děláme kontroly na hranicích, operativně jsme rozhodli o zrušení společenských akci s účasti nad 100 lidi a uzavřeli jsme školy. Bohužel některé evropské země tak rychle a radikálně nereagovaly. My jsme tedy v jiné výchozí situaci a uděláme maximum pro ochranu našich občanů a jsem přesvědčen, že situaci zvládneme. Musíme být všichni jednotní a táhnout za jeden provaz a virus porazíme,“ uvedl Babiš.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že neví, o jaká data kancléřka své vyjádření o možném rozšíření nákazy v Německu opírá. „Vláda se při svém rozhodování řídí snahou o maximální ochranu obyvatel České republiky a přijímá taková opatření, která v co nejvyšší míře zmírní dopad koronaviru na kapacity českého zdravotnictví,“ uvedl vicepremiér.

„Myslím, že pokud se současná opatření neosvědčí, pak takový průběh může nastat. Pokud se udělá maximum, tak věřím, že takový průběh nenastane,“ reagoval na vyjádření Merkelové poslanec Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Kompenzace a daňové úlevy

Vláda kvůli šíření epidemie přerušila od středy výuku na všech školách, zrušila také akce s účastí více než 100 lidí. Opatření by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) měla trvat minimálně do konce března.

Omezení dopravy, uzavření měst. S čím počítají české pandemické plány a jak koronavirus řeší v Evropě?

Číst článek

Kvůli uzavření škol zůstane v Česku doma asi 1,7 milionu dětí a mladých lidí. Firmy se proto snaží lidem umožnit práci z domova.

Sněmovní opozice navrhuje pro ty, kterých se opatření dotknou, kompenzace či daňové úlevy. Opatření platí do odvolání, Bezpečnostní rada státu je přijala s ohledem na šíření nemoci.

Úřady v čínské provincii Chu-pej povolí části obyvatel návrat do práce. Jedná se o lidi, kteří jsou zaměstnáni například v hromadné dopravě, výrobě zdravotnických potřeb nebo v klíčových sektorech průmyslu.

tzr, mpa, vtk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme