Rakušan řádil kvůli ČT: Jde vám o odstřelení Dvořáka

11.03.2020 13:07

Poslanecká sněmovna volí šest členů Rady České televize v atmosféře rozhořčení opozice z uniklých e-mailů předsedy volebního výboru Stanislava Berkovce. Zbyněk Stanjura hned na úvod vyzval k jeho odvolání a začal tím velmi ostrou debatu.

Rakušan řádil kvůli ČT: Jde vám o odstřelení Dvořáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny v pátek skončilo několik minut po jedenácté hodině dopolední. Na rčení, že pátek je malá sobota, něco bude...

Ivan Bartoš přinesl k pultíku dva body. Když se „demokratická opozice“ bavila o kandidátech, preferovala prý takové, kteří nejsou propojení s nějakou ze stran. Piráti sami vyloučili z výběru několik kandidátů, kteří byli příliš „straničtí“.

„Mně vadí, že při každém hlasování, kdy někoho volíme, tak se tu věší lidem bulíky na nos. Volební řád předjímá veřejnou volbu. Ale předseda volebního výboru vždycky navrhne tajnou volbu a my mu to schválíme,“ připomněl.

Poslanci by podle něj měli být transparentní. „Když tu zaznělo, že člověk volí, protože si za tím, stojí, tak bych chtěl navrhnout, abychom hlasovali proti návrhu komise a hlasování proběhlo veřejně“ A pak by podle Bartoše všichni viděli, jestli se volí podle vlastního svědomí, nebo podle nějakého návrhu

Předseda klubu STAN Vít Rakušan, který s přednostním právem přišel po něm, hned na úvod spustil o „kádrovacím e-mailu“.

„Předseda výboru se zde snaží navrhnout Radu tak, aby bylo odstřeleno současné vedení České televize,“ čílil se poslanec Rakušan.

„Vaše kroky jsou jasné: My chceme, aby skončil současný ředitel České televize. To je ten váš kádrovací postup,“ křičel Rakušan. Pak přidal něco o „estébáckých metodách“ a „špionážní síti“.

„Vy máte velmi nadstandardní informace, já neví, kde jste je všechny dohledal,“ divil se.

Pak na předsedu volebního výboru apeloval z pohledu svědomí: „Vy jste pane Berkovče byl za minulého režimu statečný.“ O to je prý pro něj větší záhadou, proč nyní funguje takto.

„Rada České televize nemá sloužit k tomu, aby odstřelila generálního ředitele,“ skončil.

Poslanec ANO Plzák, který vystoupil v debatě již předtím, se vrátil k pultíku se slovy „mě to nedá“. „Zájmem pana Dvořáka je, aby dostal co největší odměny. Minulá rada mu je dala. Ale my nechceme lidi, kteří mu je budou dávat,“ vysvětlil a přidal informace o tom, jak si v ČT dělá skrytou reklamu rodinná firma ředitele Dvořáka.

Rakušan se vrátil přidal ještě krátkou poznámku: „Měl jste dodržet vaše předsedvzetí a nemluvit. Jen jste potvrdil, že tady jde o osobu pana ředitele Dvořáka“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

2005. Magda Vášáryová zažila trapas. Prostě nevěděla

18:15 2005. Magda Vášáryová zažila trapas. Prostě nevěděla

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …