Sprint v Kontiolahti českým biatlonistům nevyšel. Před prázdnými tribunami triumfoval J. Boe

Ve finském Kontiollahti pokračuje svým dalším dílem Světový pohár v biatlonu 2019/2020. Tento podnik je po tom v Novém Městě na Moravě dalším, který se uskuteční bez divcáků kvůli pandemii koronaviru a istejně jako před týdnem v České republice, kde Johannes Boe triumfoval hned ve třech závodech, tak i tentokrát si norská hvězda zopakovala, jaké je to dojet první a neslyšet při tom bouřlivé ovace z tribun. Nor navíc projel cílem o 21 vteřin dříve než Francouz Martin Fourcade a přiblížil se tak opět k zisku křištálového glóbu určeného pro celkového vítěze Světového poháru. Stalo se tak ve čtvrtečním sprinterském závodě biatlonistů. Toho se mimo jiné zúčastnilo i pět Čechů, ovšem ti velkou díru do světa neudělali. Nejlepším Čechem byl totiž až třicátý Michal Krčmář.

Ještě před pár dny se zdálo, že by se v Kontiolahti nacházející se v oblasti Severní Karélie, kde byl doposud identifikován jeden případ nakažený koronavirem, přeci jenom mohlo závodit před zaplněnými tribunami. Finská vláda však nakonec rozhodla, že pořadatelé závodu musejí areál pro 500 lidí pro veřejnost uzavřít. Kvůli koronaviru pak Mezinárodní biatlonová federace rozhodla o tom, že biatlonisté přijdou o závěrečný podnik Světového poháru v Oslu a to vzhledem k zákazu v Norsku spočívající v nekonání se akcí s více než 500 lidmi.

Poté, co se odečtou dva nejhorší výsledky v sezóně, je jasné, že v celkovém hodnocení nyní vede Nor Johannes Boe, pro nějž bylo čtvrteční vítězství desátým nejen desáté v této sezóně, ale celkově už osmačtyřicáté v jeho kariéře. "Soustředil jsem se, ať trefím všech deset terčů, to bylo klíčem k úspěchu. Protože dnes se moc nechybovalo," uvedl hvězdný Seveřan v rozhovoru pro Českou televizi.

Do stíhacího závodu v Kontiolahti se z tohoto sprinterského závodu z Čechů kvalikovali tři. Vedle Michala Krčmáře se to podařilo Ondřeji Moravcovi ze 33. místa a také Adamu Václavíkovi, jenž ve sprintu skončil na 52. místě. Stíhací závody a závody s hromadnými starty  budou na programu o víkendu.

Dodejme pak ještě, že se sprinterský záovd uskutečnil bez americké výpravy a to poté, co prezident USA Dnald Trump v souvislosti s koronavirem zakázal na 30 dní ameickým občanům cestovat z Evropy do USA.

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):

Muži - sprint (10 km):1. J.T. Bö (Nor.) 22:27,8 (0)2. M. Fourcade -21,1 (0)3. Jacquelin (oba Fr.) -22,3 (0)4. Christiansen -30,6 (0)5. T. Bö (oba Nor.) -34,0 (0)6. Doll (Něm.) -34,1 (1)7. Fillon Maillet -39,7 (0)8. Desthieux (oba Fr.) -40,8 (0)9. Peiffer (Něm.) -48,4 (0)10. Laegreid (Nor.) -51,9 (0)

...

30. Krčmář -1:34,2 (0)33. Moravec -1:42,0 (0)52. Václavík -2:11,0 (2)75. Krupčík -2:59,7 (3)90. Štvrtecký (všichni ČR) -3:21,8 (3)

Průběžné pořadí SP (po 20 z 21 závodů):

1. M. Fourcade 880 b.2. J.T. Bö 8703. Fillon Maillet 8144. T. Bö 7305. Jacquelin 6806. Desthieux 664

...

21. Krčmář 30326. Moravec 24653. Štvrtecký 6876. Václavík 1982. Šlesingr 1285. Krupčík 7

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy