Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pražané se bojí: Hlavní město v karanténě?! Babiš Blesku řekl, jak to bude

Aktualizováno -
13. března 2020
15:41
Autor: pom, ČTK - 
13. března 2020
13:20

Zákaz cestování do zahraničí pro všechny Čechy i cizince žijící v Česku, cizinci zase nesmí k nám! Takové nařízení vydala vláda v rámci nouzového stavu vyhlášeného kvůli koronaviru, platit začne od půlnoci z neděle na pondělí. Hrozí karanténa i samotné Praze? Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je to nesmysl, řekl v pátek na dotaz Blesku.

Mnozí Pražané se obávají, že by mezi dalšími opatřeními mohlo být zavedení karantény na celou Prahu, zpráva se raketovou rychlostí šířila také na sociálních sítích. „„Není na stole. A já jsem jasně řekl, že pokud bychom dospěli k názoru nějaké větší karantény v rámci ČR, tak vyhlásíme karanténu pro celou ČR. Ale vyhlašovat karanténu pro Prahu je nesmysl, takže určitě ne,“ ujistil na dotaz Blesk Zpráv premiér Andrej Babiš (ANO).

Pražané po vyhlášení nouzového stavu vzali obchody útokem - z regálů bleskurychle mizely trvanlivé potraviny, ale hlavně alkohol, pivo i pálenky. Premiér v pátek opět apeloval na lidi, aby obchody nevykupovali. „Není důvod se obávat, že by nebyly potraviny. Prosím vás o to dost, není potřeba nakupovat zásoby,“ zdůraznil.

Obchodní řetězce mají podle něj dost zásob. Zároveň uvedl, že přijatá vládní opatření se netýkají dovozu potravin, a dovoz proto nebude nikdy ohrožen, a to ani při případném vyhlášení karantény na celý stát. Dnes odpoledne chce navštívit sklady řetězců. Ty jsou podle něj „narvané potravinami“.

Poukázal na to, že nákupní horečka vyčerpává personál obchodů. Některé řetězce proto chtěly v neděli uzavřít své obchody, od svého úmyslu odstoupily, řekl premiér.

Nouzový stav

Nouzový stav vyhlásila vláda v Česku ve čtvrtek ve 14:00, platit má následujících 30 dní. Zakázala hromadné akce s počtem s více než 30 účastníky, zavřely se posilovny, wellness centra, bazény, sportoviště, knihovny, galerie i bary, od 20 hodin navíc nesmí být otevřené ani restaurace.

V pátek vláda „přihodila“ také zákaz cestovat do zahraničí pro všechny Čechy i cizince s trvalým či přechodným pobytem nad 90 dní, totéž platí i obráceně - cizinci nesmí k nám s platností od půlnoci z neděle na pondělí.

Podívejte se, jak vypadají prázdné ulice evropských měst >>>

lakar ( 14. března 2020 14:34 )

Pamatujete, když bouchl Černobyl ? Taky nás představitelé strany a vlády ubezpečovali, že se nic nestalo … I když - za ty jejich money bych to asi dělal taky, navíc oni mají vše zajištěno...

karel vázler ( 14. března 2020 13:25 )

Blbnou hlavně v Praze.

bullshit ( 14. března 2020 12:10 )

Mrkni do Ano, tam jsou fakt samí odborníci, poctivci a machři. Kolik pak Ty jsi za svůj jistě plodný život (posuzuji podle Tvého písemného projevu) zaplatil těch "daní"....?

bullshit ( 14. března 2020 12:05 )

Trochu jsi zaspal, teď nás už pár let všechny bohatě dojí a rabuje ten Tvůj Guru, kterého jsi pojmenoval s malým písmenem ve jméně. Na obrovskou chudobu se koukám u Kaufu, Lidlu jak zubožení důchodci tlačí plné košíky do zánovních kár ( nemyslím tím SUV a podobné křápy ). Guru před dvěma dny říkal, že se žádné obchody zavírat nebudou, kdyby tedy alespoň pomlčel. Guru na vylepšení rozpočtu rozprodává strategické zásoby kovů a mnoho dalších fičurín. Rozfrcal a rozdal co se dalo a v době naprostého blahobytu maká se schodkem v desítkách miliard. nyní jsou největší kmotři nalezlí v ANO, těm bude asi opravdu lépe...

0703 ( 14. března 2020 10:07 )

Ještě není Praha v karanténě to Pražáci poznají až ráno bude Praha oplocená a nikdo tam ani ven. a měli by to poznat i podle kouře, nebo vápna dříve se nakažené oblasti vykuřovali, nebo vápnili, nebo i obojí, tak jestli se to bude opakovat, tak to jistě nepřehlédnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa