Počet nakažených koronavirem v Česku stoupl na 293. Španělsko vyhlásilo stav nouze

  • Španělský premiér Pedro Sánchez v sobotu kvůli novému koronaviru vyhlásil v zemi nouzový stav. Platit bude 15 dní, Sánchez ale nevyloučil, že by se mohl ještě prodloužit.
  • Česká vláda rozhodla s účinností od sobotních 06.00 o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších.
  • Počet nakažených v neděli večer v Česku vzrostl podle ministra zdravotnictví na 293.
  • Vláda v neděli v noci schválila opatření, kterým vyhlašuje nouzový stav a zakazuje volný pohyb osob na území České republiky od pondělní půlnoci do úterý 24. března do 6.00. Občanům nařizuje, aby pobývali ve svých domovech s výjimkou cest do zaměstnání a jiných nezbytných cest.
  • V Norsku je podle agentury Reuters druhá oběť. Spojené státy rozšíří zákaz letů z Evropy i na Velkou Británii a Irsko.
  • Podle agentury Reuters vzrostl počet úmrtí v italské Lombardii o 76 na aktuálních 966 obětí.

Sledovali jsme online Madrid (Aktualizováno: 23:45 15. 3. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující pražského metra

Testy na koronavirus v Česku podstoupilo přes 4000 lidí | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ve snaze zabránit šíření viru se ve Španělsku uzavřou restaurace, kavárny, bary, kina a další zábavní podniky. Z obchodů budou moci zůstat otevřené jen ty, které prodávají základní potřeby, jako jsou obchody s potravinami či drogerie.

„Dekretem o vyhlášení nouzového stavu vstupujeme do nové fáze. Hlavní prioritou je zdraví obyvatel,“ řekl Sánchez na začátku tiskové konference, na které nouzový stav vyhlásil. Zdůraznil, že veškeré pravomoci na celém území státu nyní přebírá ústřední vláda v Madridu.

Obchody a restaurace už zavírá i Francie. Premiér kvůli koronaviru vyzývá k omezení pohybu

Číst článek

Ve snaze omezit šíření viru zůstanou otevřené jen obchody se zbožím běžné potřeby, jako jsou obchody s potravinami, lékárny, banky, trafiky nebo čerpací stanice. Vláda se podle Sáncheze dohodne také na hospodářských opatřeních, která pomohou zaměstnancům i firmám zasaženým přijatými opatřeními.

S platností od pondělních 8.00 SEČ vstoupí v platnost rovněž omezení pohybu obyvatel. Lidé budou moci ze svých domovů vycházet, jen aby si nakoupili potraviny či léky nebo aby šli do práce a z práce. Budou moci také navštívit lékaře a navštívit blízké, kteří budou potřebovat jejich péči. Na dodržování opatření bude dohlížet armáda.

Spory musí stranou

Socialista Sánchez v proslovu také vyzval, aby politici zapomněli na své spory. „Naším jediným nepřítelem je pandemie, to je koronavirus,“ řekl.

Nová bilance ze Španělska hovoří o 189 mrtvých. V pátek úřady evidovaly 121 úmrtí. Celkem se už novým virem, který se loni v prosinci objevil v Číně, nakazilo ve Španělsku přes 6200 lidí. Španělsko je po Itálii druhou nejvíce zasaženou zemí epidemií koronaviru v Evropě.

Nejhůře je na tom Madrid

Oblastí nejvíce zasaženou koronavirem je Madrid s okolím, kde je asi 3000 nemocných. Druhou nejvíce zasaženou oblastí je Katalánsko, třetí Baskicko.

Starosta jihošpanělské Sevilly se rozhodl kvůli koronaviru zrušit velikonoční procesí. „Musím oznámit nejtěžší rozhodnutí, jaké jsem byl ve svém pětiletém působení ve funkci starosty nucen učinit. Totiž zrušit velikonoční procesí 2020,“ napsal starosta Juan Espadas Cejas na twitteru. Sánchez večer oznámil, že slavnosti, procesí a další podobná shromáždění jsou zakázaná po celé zemi.

Agentura AP uvedla, že Španělsko vyhlásilo od návratu k demokracii v 70. letech nouzový stav jen jednou, a to v roce 2010 během stávky zaměstnanců řízení letového provozu.

hag, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme