Nakažených koronavirem je ve Španělsku o tisícovku více, jejich počet přesáhl 8700. Zemřelo 297 lidí

Počet nakažených novým koronavirem ve Španělsku se proti neděli zvýšil o tisícovku na 8744, oznámilo v pondělí tamní ministerstvo zdravotnictví. Počet obětí z řad nakažených vzrostl o devět na 297. Ministerstvo rovněž uvedlo, že více než polovina z dosud potvrzených případů nákazy připadá na madridský region, kde je 4695 nakažených.

Madrid Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena v Madridu

Žena v Madridu | Foto: Juan Medina | Zdroj: Reuters

Španělsko je druhou koronavirem nejhůře postiženou zemí v Evropě po Itálii. Ministerstvo v pondělí také uvedlo, že z celkem 8744 případů je 3215 v nemocnici. Ostatní jsou v domácí karanténě.

Hygienici uzavřeli další místo kvůli koronaviru. Lidé v Kynicích nesmí opustit území obce

Číst článek

Pondělní údaje jsou o něco méně dramatické než ty z minulých dní. V neděli po poledni Španělsko ohlásilo dokonce téměř 2000 nových případů nákazy koronavirem a stovku úmrtí za 24 hodin.

Opatření ve Španělsku

Opatření proti šíření koronaviru začaly ve Španělsku v předchozím týdnu přijímat nejprve jednotlivé autonomní regiony. Kvůli rychlému nárůstu případů o víkendu španělská vláda nařídila uzavřít restaurace, kavárny, bary, kina a obchody s výjimkou prodejen se zbožím běžné potřeby.

Od pondělí platí i omezení pohybu obyvatel: lidé nesmí vycházet z domova s výjimkou cest do práce, na nezbytný nákup či k lékaři. Pouze jednotlivě smí lidí chodit venčit psa či na nákup. Lze si také dojít do banky vyzvednout peníze. Povoleny jsou svatby a pohřby, ale s omezeným počtem lidí.

Opatření je drastické, ale asi oprávněné, říká starosta uzavřené Červenky. Dozvěděl se o něm ve tři ráno

Číst článek

Nouzový stav v zemi vyhlásila španělská vláda na dva týdny, v pondělí ale ministr dopravy José Luis Ábalos uvedl, že opatření bude zřejmě nutné delší dobu. „Nevěřím, že za 15 dní bychom tuto bitvu mohli vyhrát,“ uvedl Ábalos.

Nákaza u politiků

Novým typem koronaviru, který se začal šířit koncem loňského roku z Číny, se nakazila ve Španělsku například i manželka tamního premiéra Pedra Sáncheze. Jeho test byl ale podle pondělních zpráv místních médií negativní. Testováni na koronavirus byli negativně i španělský král Felipe VI. a královna Letizia.

Potvrzen byl koronavirus už minulý týden u španělské ministryně pro rovné příležitosti Irene Monterové. V pondělí deník La Vanguardia napsal, že nakažená je i ministryně pro regionální politiku Carolina Dariasová a také místopředseda katalánské vlády Pere Aragonès.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme