631 nakažených v ČR. Nemocnice u svaté Anny v Brně má prvního pacienta ve vážném stavu

V Česku je 631 případů nákazy novým koronavirem, který způsobuje onemocnění COVID-19. Údaj aktualizovaný k dnešním 13:30 zveřejnilo na webu ministerstvo zdravotnictví. Oproti údajům z dnešního rána počet nakažených stoupl o 59. Vyléčení zůstávají tři lidé. V Česku se nákaza koronavirem poprvé prokázala 1. března. Kvůli šíření koronaviru platí v zemi nouzový stav, výrazné omezení volného pohybu lidí i většiny aktivit.

Podle středečních informací ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je pět nemocných ve vážném stavu. Prvního pacienta s nemocí COVID-19 ve velmi vážném stavu dnes přijala Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Devětapadesátiletý muž je napojen na plicní ventilátor. Nemocnici vyčlenil stát spolu s pražskou Nemocnicí na Homolce pro pacienty v nejtěžších stavech s nákazou koronavirem.

Na přítomnost viru bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví z dnešního rána otestováno přes 9400 lidí. Ve středu laboratoře vyšetřily 1738 lidí.

Aktuálně je v ČR pozitivních 631 pacientů. Právě jsme zveřejnili čerstvá data. Stránku pro vás neustále vylepšujeme. Najdete tam přehlednější i nové statistiky. Aktualizace odteď bude každý den k 9 a 18 hodině. Sledujte ?https://t.co/3mbH9UJyt1

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) March 19, 2020

Analyzovat testy na koronavirus by mohly také Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Státní veterinární ústav Jihlava. Zvládly by stovky analýz denně, sdělili dnes ČTK zástupci ministerstva zemědělství. Úřad dnes nabídku na využití jemu podřízených institucí navrhl ministerstvu zdravotnictví.

V Česku platí od půlnoci v souvislosti s bojem proti šíření nového koronaviru zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst. Ode dneška je také v prodejnách potravin nebo lékárnách doba mezi 10:00 a 12:00 vyhrazena pro lidi starší 65 let.

Svatá Anna má prvního pacienta s koronavirem v těžkém stavu

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně přijala prvního pacienta s nemocí COVID-19 ve velmi vážném stavu. Devětapadesátiletý muž je napojený na plicní ventilátor, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Nemocnici vyčlenil stát spolu s pražskou Nemocnicí Na Homolce pro pacienty v nejtěžších stavech s nákazou koronavirem. 

Nemocnice ležící v centru města pacienta přijala ve středu večer od Fakultní nemocnice Brno se sídlem v Bohunicích, v níž je klinika infekčních chorob a odebírají se tam vzorky na koronavirus. Svatoanenská nemocnice se bude starat o nejtěžší případy, bohunická nemocnice o zbylé pacienty s koronavirem. "Muž byl přivezen z infekční kliniky Fakultní nemocnice Brno jako první pacient s onemocněním COVID-19 v těžkém stavu," uvedla Lipovská. Dodala, že muž leží na anesteziologicko-resuscitační klinice.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má pro pacienty v těžkém stavu vyčleněno v první fázi 30 lůžek s plicními ventilátory. Fakultní nemocnice Brno má pro ostatní pacienty s koronavirem vyčleněno asi 100 lůžek a další stovky má v záloze.

V Opočínku u Pardubic bude mezisklad zdravotnického zboží z Číny

Zdravotnický materiál dopravený letecky na pardubické letiště z Číny na ochranu před koronavirem se bude vozit do meziskladu v blízkém Opočínku Odtud se bude rozvážet do jednotlivých krajů, řekl dnes ČTK hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

"Z letadel by to měla do Opočínku dovážet armáda a z Opočínku po evidenci následně hasiči do jednotlivých krajů, kteří budou materiál postupně distribuovat," uvedl Netolický.

V Pardubicích by měl podle jeho informací přistát první letoun An-124 Ruslan v sobotu v 11:00. Ještě v noci na pátek přiletí z Číny letadlo Smartwings na letiště v Praze.

V Opočínku je policejní sklad s volnými skladovými prostory. Pro skladování se bude využívat také nyní uzavřená letištní hala civilního letiště v Pardubicích. Pardubický kraj i město Pardubice jako akcionáři s tím souhlasí. "Jde hlavně o uskladnění, nakládku či vykládku při nepřízni počasí. Aspoň budou prázdné prostory civilní části letiště nyní sloužit dobré věci, když nemohou létat z a do Pardubic dopravní letadla," uvedl Netolický.

Velkokapacitní ukrajinský letoun An-124 Ruslan, který si ČR najímá, by měl přepravit 30 milionů roušek. Další zdravotnický materiál mají přepravit soukromá letadla. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý podepsal příslušnou smlouvu se Smartwings a Czech Airlines.

Aktualizováno před 7 hodinami

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Související

Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Blinken dorazí příští týden do Prahy. Česko hostí jednání ministrů zemí NATO

Do Česka příští týden dorazí šéf americké diplomacie Antony Blinken, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí. Blinken má také jednat s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) a dalšími činiteli o podpoře Ukrajiny či energetické spolupráci.

Více souvisejících

Česká republika Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Brno Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Blinken dorazí příští týden do Prahy. Česko hostí jednání ministrů zemí NATO

Do Česka příští týden dorazí šéf americké diplomacie Antony Blinken, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí. Blinken má také jednat s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) a dalšími činiteli o podpoře Ukrajiny či energetické spolupráci.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Policie ztotožnila nejméně 50 lidí, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie eviduje po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) přes 150 podnětů ohledně možného schvalování pokusu o vraždu. Ve více než 50 případech došlo ke ztotožnění autorů příspěvků, uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na páteční tiskové konferenci. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 8 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

USA údajně chtějí, aby Ukrajina útočila jejich zbraněmi na Rusko. Kreml se bouří

Moskva varovala Washington, aby Ukrajině nepovolil zaútočit americkými zbraněmi na ruské území. Informovala o tom ve čtvrtek agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy