Medzi slovenskými denníkmi sa Hospodárske noviny odlišovali atypickým výškovým formátom, na ktorý prešli ešte v roku 2007.

Vydavateľstvo vtedy zväčšovalo o zhruba päť centimetrov plochu jednotlivých strán, ktoré dostali upravený rozmer 285 x 420 milimetrov.

Od štvrtka tohto týždňa sa však formát novín zmenšil. Priblížil sa ním podobe, akú má napríklad denník Sme.

Noviny tlačí po novom bratislavská tlačiareň vydavateľstva Petit Press, v ktorej vznikajú aj viaceré ďalšie celoplošné denníky.

Od roku 2014 tlačili Hospodárske noviny v Olomouci v tlačiarni Mafraprint. Do Česka sa výroba denníka presunula po zmene majiteľa vydavateľstva, ktoré kupoval súčasný český premiér Andrej Babiš. Noviny vtedy prešli aj na plnofarebnú tlač.

Dôvodom aktuálnej zmeny je najmä sťažená distribúcia spoza hraníc pri obmedzeniach v krajinách v súvislosti so šírením koronavírusu.

„Kríza, ktorú vidíte okolo seba, zasiahla aj nás. Preto sme boli nútení v pomerne krátkom čase presunúť tlač HN z domovského Česka na Slovensko. Zatvorené hranice totiž výrazne skomplikovali distribúciu nášho titulu,“ napísala vo štvrtkovom editoriáli na titulnej strane šéfredaktorka Marcela Šimková.

„Dnes vychádzame v trocha provizórnom, iba zmenšenom formáte. V krátkom čase však novým podmienkam prispôsobíme aj grafiku,“ načrtla.

V texte zároveň vysvetlila, že sťažená distribúcia bola dôvodom, prečo v stredu Hospodárske noviny chýbali na viacerých miestach na východnom Slovensku.