Pětinásobné navýšení. Ministryně financí Schillerová navrhne schodek rozpočtu 200 miliard

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pondělním jednání vlády navrhne v novele zákona o státní rozpočtu zvýšit schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun. Ministryně to v sobotu řekla v České televizi.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Mám připravený návrh s deficitem 200 miliard korun a počítám s posílením nemocenského pojištění. Nevíme, kolik budou náklady krize, tak bych posílila kapitolu rozpočtové rezervy a vláda by hlasovala o každém mimořádném výdaji,“ uvedla.

Babiš kvůli koronaviru avizoval schodek rozpočtu 200 miliard. Šlo by o nejvyšší deficit v dějinách Česka

Číst článek

V případě úspor se Schillerová domluvila s ministrem obrany Lubomírem Metnarem, že by ministerstvo letos odložilo nákupy za zhruba tři miliardy korun. Dále také plánuje snížit o 1,5 miliardy korun výdaje na jízdné důchodců a studentů. V roce 2019 stály slevy jízdného pro studenty a důchodce 5,78 miliardy korun.

Schillerová také připravuje další tzv. liberační balíček, kde by odložila i zpětně platbu daně z nabytí nemovitosti, a to do konce července. Firmy by také mohly umořit případnou letošní daňovou ztrátu zpětně například z loňského zisku. Podle současných pravidel mohou ztrátu umořovat následujících pět let.

Schillerová také podpoří odklad záloh podnikatelů na zdravotní a sociální pojištění na půl roku. Při vyúčtování pojištění, které budou muset podnikatelé udělat příští rok, pak chce platbu minimálního pojištění podnikatelům odpustit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme