Seriál je dotvorený 2D a 3D technológiami, klasický formát bábkového divadla tak dostal moderný šat.

„RTVS sa po dlhých rokoch vrátila k v minulosti veľmi obľúbenej domácej bábkovej televíznej tvorbe. Hlavule sme pripravili tak, aby zaujali deti vo veku sedem až 12 rokov, pre ktoré sú predovšetkým určené. Veríme však, že svojím spracovaním a humorom oslovia široké publikum bez rozdielu veku,“ poznamenala dramaturgička RTVS Veronika Gregušová.

Seriál priblíži divákom úspechy a diela Majstra Pavla z Levoče, mnícha Cypriána z Červeného Kláštora, vynálezcu Štefana Baniča, Johanna Wolfganga Kempelena, Kolomana Sokola a Ondreja Nepelu. Ich príbehmi bude deti sprevádzať titulná postava Gašparka.

Hlasy marionetovým bábkam prepožičali známi slovenskí herci. Tomáš Maštalír nahovoril Majstra Pavla z Levoče, Vladimír Kobielsky mnícha Cypriána, Marek Majeský J. W. Kempelena, Miro Noga Štefana Baniča, Boris Farkaš K. Sokola a Juraj Kemka O. Nepelu.

Za réžiou projektu stojí dlhoročný televízny, filmový a divadelný režisér, ako aj principál dvoch bábkových divadiel Gejza Dezorz, ktorý priznal, že vo veľkej miere je seriál fikciou, hoci pracuje s reálnymi faktmi zo života osobností.

„Nezamerali sme sa na ilustrovanie všetkých faktov z ich života. Museli sme fabulovať a kreatívne pracovať s istou mierou autorskej licencie. Vo veľkej miere je seriál fikciou, ale pracuje s rôznymi reálnymi faktmi zo života týchto osobností. Chceli sme, aby príbehy jednotlivých epizód deti zaujali a na základe toho si neskôr vyhľadali komplexnejšie informácie o hrdinovi, ktorý ich oslovil,“ vysvetlil G. Dezorz.

Bábkový seriál má celkovo 12 častí, vzniká v koprodukcii RTVS, Slovak Motion Picture a Studio 727.