Rádio Roma, ktoré sa vo vysielaní zameriava na rómsku a iné menšiny, získalo licenciu v máji 2016. Platná bola do roku 2024, no vysielateľ požiadal o jej odňatie.

Rada informuje, že spoločnosti Iniciatíva, ktorá za projektom stojí, vyhovela. Stanica mala pridelené frekvencie 99,4 MHz Banská Bystrica a 97,2 MHz Prešov.

Rádio Roma pri preniknutí do FM éteru avizovalo, že má byť financované najmä z grantov, fungovať chcelo aj s podporou vládneho splnomocnenca pre národnostného menšiny.

Časť techniky stanica odkúpilo od žilinského Rádia Sever, ktoré skončilo v roku 2015. Financie stanica získala na dobudovanie štúdia v Banskej Bystrici. Avizovala tiež plánované rozširovanie pokrytie do Košíc a Bratislavy, ku ktorému však neprišlo. 

Predsedom občianskeho združenia Iniciatíva bol Milan Nemček, riaditeľ regionálneho Rádia Rebeca. Od vlaňajšieho júna je predsedníčkou Eva Nemčeková.

Práve Rebeca žiadala regulátora o predĺženie svojej licencie, platnej do júla 2021. RVR žiadosti vyhovela, stanica tak môže vysielať minimálne do roku 2029.

Rádio Rebeca vysiela ako regionálna stanica z Martina, pokrytie má aj prostredníctvom frekvencií v Žiline, Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši.

Rada v stredu rozhodla aj o odňatí frekvencie 97,7 MHz Spišská Nová Ves Rádiu Expres. To o tento rok takisto regulátora požiadalo.

Jedna z regionálny staníc už okrem Rádia Roma tento rok o licenciu prišla – koniec pre finančné ťažkosti ohlásilo v januári Rádio Šport.

Rada sa bude v rámci nových konaní zaoberať aj Rádiom Jazzom, pri ktorom preverí možné nevyužívanie frekvencie 91,1 MHz Rimavská Sobota na pridelené účely.

Zvyšné tri nové správne konania sa týkajú televízií. V prípade Markízy je opäť témou seriál Dva a pol chlapa – pri ďalšej z jeho epizód sa bude posudzovať uplatnenie JSO. Markíza seriál odporúča ako neprístupný divákom do 12 rokov, podľa viacerých sťažností by mala byť táto hranica vyššie.

TV Raj sa mohla previniť voči povinnosti trvalo označiť na obrazovke svoju programovú službu nezameniteľným logom a tiež možným poskytovaním audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie bez oznámenia údajov Rade.

TV Mistral odvysielala 2. januára tohto roka program Novoročný príhovor primátora, ktorý mohol naplniť definíciu politickej reklamy.