Čína hlásí 54 nových případů koronaviru

Pevninská Čína zaznamenala v pátek 54 nových případů nákazy koronavirem, což je o jeden méně než ve čtvrtek. Všichni infikovaní si nemoc přivezli ze zahraničí. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na národní zdravotní komisi. Peking již dříve sdělil, že cizinci mají ode dneška vstup do Číny zakázaný.

Pevninská Čína nezahrnuje Hongkong a Macao. Celkem se v ní koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, nakazilo 81.394 lidí. Z nich 3295 zemřelo, nová úmrtí byla v pátek tři.

Z nejlidnatější země světa se koronavirus začátkem letošního roku rozšířil do ostatních částí planety. Nyní jsou nejhůře postiženými oblastmi Evropa a Spojené státy. Čína se v obavách z druhé vlny epidemie rozhodla ode dneška nevpouštět cizince přes hranice.

Zákaz se týká i těch cizinců, kteří mají platná víza či povolení k pobytu. Výjimku tvoří podle BBC diplomaté nebo například posádky letadel. Čínské úřady rovněž nařídily čínským aerolinkám, aby v případě mezistátních letů od 29. března zachovaly jen jediný let týdně. Zahraniční aerolinky také mají omezit lety do Číny na jeden týdně; mnohé už ale stejně přestaly do země létat, podotýkají agentury. Lety smějí být naplněny maximálně ze tří čtvrtin.

Čínské úřady dále nařídily opětovné uzavření všech kin v zemi, uvedl deník Guardian. V průběhu posledních deseti dnů se podle listu otevřelo asi 600 ze 70.000 čínských kinosálů, návštěvnost ale byla minimální. Důvod nové uzavírky nebyl zveřejněn.

V Jižní Koreji vzrostl počet případů nákazy koronavirem o 146 na 9478. Nové údaje o počtu obětí nebyly publikovány; v pátek jich jihokorejské úřady evidovaly 139.

První úmrtí na koronavirus zaznamenal ropný sultanát Brunej, který se rozkládá na ostrově Borneo a sousedí s Malajsií a Indonésií. Brunej doposud odhalila 115 případů nákazy, z nichž některé jsou spojeny s velkým náboženským shromážděním v Malajsii, kterého se podle úřadů zúčastnilo kolem 16.000 osob.

Související

Více souvisejících

Čína Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy