Trump zvažuje, že v New Yorku kvůli viru vyhlásí karanténu

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že v New Yorku vyhlásí karanténu, aby zamezil dalšímu šíření koronaviru. Karanténa bude znamenat mimo jiné omezení cestování. Stát New York je nejvíce zasaženým místem v USA, počet nakažených tam stoupl na více než 52.000 a počet obětí vzrostl na nejméně 728. V noci na dnešek Trump rovněž prohlásil, že Spojené státy vyrobí za 100 dní 100.000 plicních ventilátorů, které poslouží nakaženým pacientům. Prezident rovněž podepsal nařízení umožňující povolat do služby rezervisty.

Kromě New Yorku by mohla být karanténa vyhlášena ještě v "New Jersey a určitých částech Connecticutu", uvedl Trump. Karanténa v New Yorku by měla být krátkodobá, měla by trvat asi dva týdny. Guvernér Andrew Cuomo v reakci na Trumpova slova prohlásil, že "s ním o žádné karanténě nemluvil". "Ani nevím, co by to znamenalo," dodal.

Podle Trumpa by mělo jít o "vynutitelnou karanténu", která omezí cestování, protože Newyorčané jezdí na Floridu a "to nechceme". Jak prezident dodal, raději by k tomuto kroku nepřistupoval, nicméně "nejspíš to bude potřeba". V souvislosti s šířením koronaviru newyorský guvernér Cuomo rovněž oznámil, že prezidentské primárky, které se ve státě měly konat 28. dubna, byly přesunuty až na 23. června.

Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse se dosud v celých Spojených státech koronavirem nakazilo přes 115.000 lidí. Podle televize CNN 1842 pacientů pak na nemoc COVID-19 zemřelo.

Zdravotní sestry bojující s pandemií v New Yorku dnes zveřejnily zoufalou prosbu o další ochranné vybavení. Jak uvedly, tvrzení úřadů, že dodávky jsou dostatečné, neodpovídá realitě, napsala agentura AP.

Zdravotníkům ve velkoměstě by měla brzy pomoci i armádní nemocniční loď Comfort. Na té se nachází mimo jiné 12 operačních sálů, asi tisíc lůžek, jednotka intenzivní péče, laboratoř i lékárna. Do přístavu v Manhattanu by měla dorazit v pondělí.

Donald Trump v noci na dnešek prohlásil, že Spojené státy vyrobí za 100 dní 100.000 plicních ventilátorů, které poslouží pacientům nakaženým koronavirem. Krátce předtím šéf Bílého domu nařídil ministerstvu zdravotnictví, aby s využitím zákona o obranné výrobě přinutilo firmu General Motors plicní ventilátory pro vládu USA vyrábět.

Zdravotnická firma Abbott Laboratories oznámila, že získala ve Spojených státech povolení uvést na trh diagnostický test, který dokáže během několika minut zjistit přítomnost koronaviru v těle pacienta. Test bude využíván v ordinacích praktických lékařů i v nemocnicích, uvedla firma.

Donald Trump již v pátek podepsal nařízení, které umožňuje povolat do aktivní služby vojáky a členy národní gardy v záloze. Tento krok by měl podle šéfa Bílého domu posloužit k případné mobilizaci lékařského personálu v době, kdy se Spojené státy potýkají s šířením koronaviru.

Sousední Kanada dosud zaznamenala 5153 případů nákazy koronavirem, 55 infikovaných zemřelo. S odvoláním na vládní bilanci o tom informovala agentura Reuters. Ve snaze zamezit šíření viru vláda oznámila, že neumožní nikomu, kdo by vykázal symptomy nemoci, aby nastoupil na některý z vnitrostátních letů nebo železničních spojů.

Související

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Co bude s Pásmem Gazy dál? Hamás dohodu odsouhlasil, teď záleží na Izraeli

Palestinská militantní skupina Hamás oznámila, že její delegace, účastnící se jednání o příměří v Pásmu Gazy v Káhiře, odcestovala do Kataru. Hamás zdůraznil, že další vývoj záleží na Izraeli.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy