Hygiena zrušila od pondělí karanténu Litovelska a Uničovska, policejní hlídky opustí lokality do půlnoci

Hygienici se rozhodli od pondělí zrušit mimořádná opatření, která na dva týdny uzavřela Litovel, Uničov a dalších 19 obcí kvůli šíření koronaviru. Podle nich opatření splnilo svůj účel, řekla v neděli novinářům ředitelka olomoucké krajské hygienické stanice Lenka Pešáková. Oblast se zhruba 24 000 obyvateli byla uzavřena od pondělí 16. března. Lidé nemohli opustit katastrální území a striktně měli podle nařízení omezen také pohyb.

Olomoucký kraj Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenští policisté na silnici do Litovle v lokalitě Nové Zámky u Mladče nedaleko Litovle na Olomoucku

Policejní a armádní hlídky opustí Litovelsko a další dosud uzavřené lokality do nedělní půlnoci. | Foto: Luděk Peřina | Zdroj: ČTK

Podle hejtmana Ladislava Oklešťka návrh na otevření uzavřených lokalit přišel od hygienické stanice. „Pouze hygienická stanice je ta, co v tomto případě může rozhodnout. Zvážili jsme společně pro a proti, z hlediska výsledků území a pokynů stanice obecně v této oblasti epidemiologického ošetření jsme došli ke společnému závěru, že mimořádná nařízení můžeme zrušit,“ uvedl pro Radiožurnál.

V Česku je evidováno 16 obětí v souvislosti s koronavirem, počet nakažených je 2817

Číst článek

Hlavní změna pro obyvatele souvisí s ukončením hlídkování na perimetru tohoto území. Okleštěk řekl, že hlídky pravděpodobně v lokalitách fyzicky zůstanou až do rána, ale jen kvůli předávání zařízení, která tu mají vybudována. Území už nebude hlídáno.

„Odběrové stanoviště se rušit nebude, to tu už zůstane. Sestry budou i nadále odebírat vzorky, z důvodů šíření nákazy nechceme, aby lidé z tohoto území museli jezdit někam jinam,“ vysvětlil hejtman.

‚Zabránili jsme šíření nákazy.‘

Okleštěk také apeloval na neustálé dodržování pravidel. „Nákaza v oblasti sice stoupá, ale ne nijak extrémně. Hygiena si tato data vyvodila podle hygienického plánu a došla k závěrům, že zamořenost tohoto území už není vyšší než jiných, proto dospěla k tomuto rozhodnutí. Stále je však potřeba dodržovat nastavená pravidla,“ odpověděl na dotaz, zda se obává dalšího šíření nákazy koronavirem v souvislosti se zrušením mimořádného opatření.

Podle Oklešťka opatření svůj účel splnila na 100 %. „Možná za to budu kritizován, nicméně zabránili jsme šíření a expanzi nákazy do dalších území. Udělali jsme řadu opatření, která bychom nemohli udělat, kdybychom lokality neuzavřeli. Ve chvíli uzavření jsme mohli koncentrovat pomoc přímo do tohoto místa,“ popsal pro Radiožurnál, proč považuje opatření za úspěšná.

Dodal, že Česko potřebuje šíření nákazy roztáhnout na co nejdelší dobu, aby nemocnice nebyly přetížené. 

Hygienici právě rozhodli, že neprodlouží platnost mimořádného opatření při epidemii na Litovelsku a Uničovsku. Neznamená to ale, že máme vyhráno, naopak, jsme teprve na začátku boje s koronavirem. Prosím vás všechny, abyste se chovali zodpovědně a dodržovali pravidla.

12:34 – 29. 03. 2020

2 9

ada, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme