Skončila mimořádná opatření na Olomoucku. Lidé se mohou volně pohybovat, opět tam zastavují vlaky

Od pondělního rána se mohou obyvatelé Litovle, Uničova a dalších 19 obcí na Olomoucku volně pohybovat. Hygienici o půlnoci zrušili mimořádná opatření. Oblast byla dva týdny zavřená a lidé nesměli dovnitř ani ven. Stanoviště, na kterých ještě do půlnoci stály hlídky a nepouštěly do oblasti až na výjimky nikoho, kdo zde neměl trvalé bydliště, jsou již minulostí. V železničních stanicích Červenka a Uničov také opět zastavují vlaky.

Olomouc Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odběrové místo zřízené vojenskou policií zřízené nedaleko Litovle.

Na místě i nadále zůstává mobilní odběrová stanice, která vznikla u obce Nové Zámky, a kterou zajišťují vojenští lékaři. Místní ji budou moci nadále využívat. | Foto: Stanislav Heloňa | Zdroj: Profimedia/MAFRA

Značky jsou odsunuté na stranu a policie už na místě není. Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk z hnutí ANO ovšem upozornil, že na některých místech během pondělního dne může některé zázemí zůstávat, než se podaří vše odvést.

Na místě i nadále zůstává mobilní odběrová stanice, která vznikla u obce Nové Zámky a kterou zajišťují vojenští lékaři. Místní ji budou moci, podle vyjádření Olomouckého kraje, dále využívat, aby na odběry vzorků nemuseli jezdit do vzdálenějších měst.

Hygiena zrušila od pondělí karanténu Litovelska a Uničovska, policejní hlídky opustí lokality do půlnoci

Číst článek

Zrušení mimořádných opatření pro obyvatele této oblasti v tuto chvíli znamená především rozvolnění striktních pravidel. „Policie například již řidiče nezastavuje na hranici katastru a neotáčí je zpátky. Dále oblast již nehlídají drony,“popsala situaci na místě redaktora Českého rozhlasu Olomouc. Důležité je ale především to, že uvolnění omezení povzbudí psychiku obyvatel, a sejme z nich jakési stigma, které možná pociťovali.

Všech se ovšem nadále týkají opatření, která vydala vláda pro celou Českou republiku. Například starosta Litovle všechny upozorňuje, aby s nově nabytou svobodou zacházeli zodpovědně a chránili sebe i své sousedy.

Od pondělí opět také v železničních stanicích Červenka a Uničov na Olomoucku zastavují vlaky. V úterý začnou vlaky jezdit z Červenky přes Litovel do Senice na Hané. „V návaznosti na rozhodnutí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje o ukončení karantény v oblasti Litovelska a Uničovska je od pondělí opět obnoveno zastavování vlaků v Července a Uničově,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Velmi podobná pravidla

Podle hygieniků se jim podařilo v inkubační době zmapovat všechny kontakty u pozitivních případů. Zrušení mimořádných opatřeních odůvodnili tím, že v jejich průběhu stát zavedl velmi podobná pravidla, která se tak kryla s těmi v uzavřené lokalitě.

Uzavřené obce Litovel a Uničov ožívají potleskem. Lidé děkují zdravotníkům, hasičům a dobrovolníkům

Číst článek

Hygienici i přes to ovšem upozornili všechny starosty, aby zachovali zpřísněný hygienický režim. Zároveň apelují na podniky v regionu, aby dál dodržovaly přísná pravidla, která nastavily.

Počet potvrzených případů onemocnění COVID-19 v Olomouckém kraji v neděli vzrostl podle údajů krajské hygienické stanice o deset případů na 241 nemocných. Nadále přibylo nejvíce nemocných na Olomoucku, kde je podle hygieniků potvrzeno 190 případů.

Počet roste hlavně v Olomouci, naopak v oblasti Litovle a Uničova, kde hygienici zrušili karanténu, se údaje v neděli nezvýšily. V Litovli bylo 79 potvrzených nákaz a v Uničově 37.

Barbora Taševská, luk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme