Hejtman Šimek: Doufejme, že Chytrá karanténa bude pomáhat v celé České republice

01.04.2020 11:30

Od 30. března 2020 probíhá v Jihomoravském kraji příprava na spuštění pilotního projektu chytré karantény, který je klíčový pro Českou republiku a její schopnost dále zbrzdit a potenciálně i zastavit růst epidemie COVID-19.

Hejtman Šimek: Doufejme, že Chytrá karanténa bude pomáhat v celé České republice
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

Během celého týdne budou v rámci krajské hygienické stanice a celého regionu postupně zaváděna do praxe jednotlivá opatření systému, který směřuje k co nejrychlejší identifikaci a izolaci osob, které mohou být potenciálně nakaženy nebo ohroženy novým koronavirem COVID-19. Skutečnost, že byl pro pilot projektu vybrán právě Jihomoravský kraj, vnímám jako ocenění práce naší krajské hygienické stanice, vysoké kvality a příkladné spolupráce všech složek jihomoravského integrovaného záchranného systému. I když máme všichni nadstandardní pracovní nasazení, uděláme vše proto, aby tento systém co nejdříve začal fungovat. Armáda připravuje odběrové týmy z řad svých zdravotníků, pan náměstek Prymula mi nyní oznámil, že do Fakultní nemocnice v Brně míří zásoba odběrových sad pro další testování, a krajská hygienická stanice pod vedením Davida Křivánka připravuje propojení systému epidemiologických šetření na systém chytré karantény. Věřím, že to pomůže v aktuální situaci a chytrou karanténu se nám na jižní Moravě podaří uvést do provozu tak, aby mohla pomáhat v celé České republice. Podrobné informace bude poskytovat nositel projektu, tedy Ministerstvo zdravotnictví.

Chytrá karanténa je soubor několika na sebe navazujících opatření, která společně směřují k co nejrychlejší izolaci osob ohrožených nákazou koronavirem. Od rychlého testování nemocných přes přesné a kompletní trasování jejich potenciálních kontaktů za poslední dny,rychlou karanténu potenciálně infikovaných osob, dezinfekci exponovaných míst (tzv. hot spotů), kontrolované testování lidí v karanténě až po lékařskou pomoc odpovídající stavu nemocných.

Do projektu je zapojena Armáda ČR ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Brno a postupně se budou přidávat složky IZS, odběrová místa, laboratoře, praktičtí lékaři i nemocnice. S ohledem na rychlost realizace projektu budou jednotlivá opatření nabíhat postupně během tohoto týdne. Plán je odladit provoz tak, aby byl plně připravený k plošné realizaci v celé ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Pan premiér udělal to nejhorší, co mohl, opět rozdělil společnost

17:17 Havlíček (ANO): Pan premiér udělal to nejhorší, co mohl, opět rozdělil společnost

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k rozdělování společnosti