Počet nakažených ve světě překročil milion. V Česku stoupl počet případů COVID-19 na 3869

  • Počet nakažených koronavirem ve světě překonal podle dat Univerzity Johnse Hopkinse hranici jednoho milionu. Během pandemie k pátečnímu datu zemřelo více než 53 tisíc lidí, přes 211 tisíc pacientů se uzdravilo.
  • Nárůst počtu potvrzených případů nemoci COVID-19 způsobované koronavirem ve čtvrtek v Česku dále zpomaloval, za den jich přibylo 265 na celkových 3869. Z nemoci se dosud v republice vyléčilo 71 lidí a zemřelo 46 pacientů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že zavedená mimořádná opatření by mohla být postupně uvolněna po Velikonocích. Řekl to v rozhovoru pro Blesk.cz. Sněmovna bude příští týden hlasovat o dalším prodloužení nouzového stavu.

Praha (Aktualizováno: 8:43 3. 4. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Urgentní příjem pražské Fakultní nemocnice v Motole

(ilustrační foto) | Foto: Martin Pařízek, Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

Další vývoj sledujeme zde.

Číst článek

Od čtvrtečního večera tak v Česku přibyly dvě oběti onemocnění COVID-19. Oba nově oznámení zemřelí byli podle webu ministerstva zdravotnictví ve věku nad 60 let a byli z Prahy a Plzeňského kraje. Jeden zemřel už ve čtvrtek a druhý v pátek.

Případů koronaviru je nejvíc v Praze, více než čtvrtina z celkového počtu. V hlavním městě je nákaza také nejrozšířenější, na 100 000 obyvatel připadá zhruba 73 případů. Nejméně zjištěných nakažených na 100 000 obyvatel je v Jihočeském kraji, zhruba 17.

Program pro živnostníky

Podnikatelé a živnostníci, do jejichž činnosti zasáhla vládní opatření proti šíření nového typu koronaviru, ve čtvrtek po třech hodinách vyčerpali první kolo žádostí o bezúročně úvěry v programu COVID II, do kterého bylo vyčleněno 1,5 miliardy korun. Další omezení jejich činnosti či života Čechů podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vláda už neočekává.

Článek pokračuje pod online reportáží

O půjčku do 15 milionů korun požádalo přes 700 živnostníků a malých a středních podnikatelů. Žádosti bude Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) vyhodnocovat v následujících deseti pracovních dnech. Druhé kolo začne 20. dubna.

Podle ČMZRB hodnota žádostí přesáhla vyčleněnou sumu 1,5 miliardy. Program COVID II je financován ze strukturálních fondů EU, v prvním kole proto nemohly žádat pražské firmy. Podle ODS rychlé vyčerpání žádostí ukazuje, že vládní pomoc je nedostatečná.

Uvolnění opatření po Velikonocích

Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že začátek rozvolňování vládních opatření lze očekávat po Velikonocích, do normálu by se mohl život v Česku dostat koncem května či v červnu. Stát se chce při uvolňování zákazů inspirovat v zemích, kde s virem bojují nejefektivněji, například Koreji či Singapuru.

Nejprve by mohly otevřít menší obchody, později postupně od nižších stupňů školy a asi až nakonec restaurace a bary. I tak by platila omezení z hlediska hygieny, odstupů mezi zákazníky či žáky, preventivně by se také mohla měřit na různých místech lidem teplota.

Sněmovna by příští týden vedle vládních zákonů ke koronaviru měla projednat i prodloužení nouzového stavu, aby platil do 11. května. Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ve čtvrtek řekl, že s prodloužením o 30 dní souhlasili i zástupci opozice ve štábu. Řada stran ale žádá vysvětlení, k čemu chce vláda stav využít. Část z nich je ochotná debatovat o prodloužení o dva týdny, KSČM hovoří o konci dubna.

Nárůst případů zpomalil

Nárůst počtu případů nákazy koronavirem v Česku ve středu zpomalil, přibylo jich 281 oproti úternímu nárůstu o 307. Mírně ale klesl i počet provedených testů. V úterý jich bylo 6206, ve středu 5973. Celkem bylo ke středečnímu ránu provedeno 60 990 testů.

‚Nemůžu jen nechat nákup za dveřmi.‘ Pečovatelům o seniory chybí ochranné pomůcky proti koronaviru

Číst článek

Do karantény na ochranu před koronavirem se v březnu s e-neschopenkou dostalo celkem 36 tisíc lidí. Na začátku dubna bylo v izolaci téměř 13 700 osob. Počet od minulého čtvrtka každý den klesá. Nejvíc lidí v karanténě je dál v Moravskoslezském kraji a v Praze.

Liberecký kraj ve čtvrtek odmítl plošné vymezení 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel pro seniory, u nichž testy prokázaly onemocnění COVID-19. Pro kraj by to znamenalo 290 lůžek, tedy vystěhování celé jedné okresní nemocnice. Ústřední krizový štáb poté na žádost krajů doporučil do 60 lůžek zahrnout i sociální zařízení.

Příplatek pro zdravotníky

Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje 118 zejména menších zařízení v krajích, vybídla vládu, aby rozhodla o mimořádném příplatku pro zdravotnické pracovníky po dobu nouzového stavu.

Ministerstvo financí uvolnilo z rozpočtové rezervy pro ministerstvo vnitra dalších 4,3 miliardy korun na nákup ochranných pomůcek. Celkem na pomůcky již tak MF uvolnilo 6,6 miliardy korun.

Výhrůžky a přeprodej respirátorů

Veřejný ochránce práv dostal v souvislosti s opatřeními zavedenými vládou kvůli koronaviru 13 žádostí. Týkají se například ošetřovného či přítomnosti otců u porodu.

Prymula dostával výhružné e-maily, když vedl krizový štáb. Policie ve spolupráci s BIS vypátrala autora

Číst článek

Kriminalisté ve čtvrtek informovali, že zadrželi muže, který podle nich poslal členovi Ústředního krizového štábu Romanu Prymulovi více než 30 e-mailů, v nichž jemu a jeho rodině hrozil zabitím.

Pachatel, kterého zadržela policie ve spolupráci s Bezpečnostní informační službou, je podezřelý z vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci.

V Praze také policisté dopadli tři pokoutní prodejce, u kterých našli celkem 660 respirátorů nejvyšší třídy FFP3. Jejich nákup je od začátku března vyhrazen státním institucím a organizacím, případně firmám zásobujícím stát.

ada, onz, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme