Koněv míří do depozitáře. Praha 6 odstranila sochu sovětského maršála

Praha 6 odstranila sochu generála Ivana Stěpanoviče Koněva na náměstí Interbrigády v Bubenči. Socha sovětského vojevůdce, který pomáhal na konci druhé světové války osvobodit Prahu a o deset let později krvavě potlačil maďarské povstání, poputuje do depozitáře a následně do plánovaného Muzea paměti 20. století. Postup radnice kritizují čeští komunisté, ruské velvyslanectví nebo prezident Miloš Zeman.

Koněvova socha v nadživotní velikosti byla odhalena 9. května 1980 a je dílem sochaře Zdeňka Krybuse a architekta Vratislava Růžičky. Podle rozhodnutí zastupitelstva městské části Praha 6 z loňského září má sochu nahradit památník osvobození Prahy na konci druhé světové války – radnice se tím snažila ukončit vášně, jež se kolem Koněva rozdmýchávají už řadu měsíců.

Sovětského maršála totiž opakovaně poškozují vandalové. Poté, co sochu v srpnu neznámý pachatel polil červenou barvou, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) ji odmítl nechat očistit a následně kolem ní nechal instalovat lešení s plachtou, začaly se spory vést na mezinárodní úrovni.

Ruské ministerstvo zahraničí české politiky označilo za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal starostu Prahy 6 k nacistickému pohlavárovi a Rusko také pohrozilo odvetnými kroky. Socha současně přitáhla pozornost odpůrců jejího odstranění, kteří před ní několikrát manifestovali. 

Události: Praha 6 odstranila sochu maršála Koněva (zdroj: ČT24)

„Poslední tón v etudě“

„Dnešní sejmutí bronzové sochy maršála Koněva z piedestalu na náměstí Interbrigády je pomyslným posledním tónem v etudě, která se v Bubenči rozehrála v roce 1980. Její echo bude nadále rezonovat v muzeu věnovaném dějinám dvacátého století v Československu a přispěje tak k objektivnímu výkladu naší nedávné historie,“ uvedl k aktuální proměně bubenečského náměstí starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

Ten na svém facebookovém profilu v pátek zveřejnil fotku, na které jeřáb odstraňuje sochu z piedestalu, s popiskem „Neměl roušku. Pravidla platí pro všechny stejně. Ven jen s rouškou nebo jinou překrývkou úst a nosu“. V reakci na otázku, zdali bylo toto vyjádření vhodné, starosta později odpověděl, že lidé na tuto nadsázku reagovali pozitivně.

Samotná socha byla odvezena zhruba po 10:00. Místo včetně přilehlého parčíku je obehnáno páskou a je k němu znemožněn přístup. Na místě hlídkují policisté a bezpečnostní agentura. Někteří kolemjdoucí si místo fotografují a na pásce visí cedule s nápisem „Děkujeme, Praho 6, konečně“.

Vyhlášení nouzového stavu celé věci pomohlo, tvrdí Kolář

Plánování celé operace ohledně sejmutí sochy bylo podle Koláře zahájeno už v září 2018, kdy se odehrálo několik demonstrací na protest proti odstranění sochy. „Nakonec jsme využili nouzový stav. Hodilo se to udělat bez toho humbuku, který doprovázel demonstrace loni. Myslím, že vyhlášení nouzového stavu celé věci jedině pomohlo,“ uvedl starosta.

O finálním kroku odstranění sochy podle něho rozhodla rada městské části na nočním jednání ve čtvrtek. „Není to něco, o čem bychom řekli, že to uděláme ze dne na den. Ta akce se připravovala velmi důkladně,“ dodal Kolář.

Socha oceněná znalkyní na 13 milionů korun zatím skončila u společnosti specializované na ukládání uměleckých předmětů. Následně bude zdarma zapůjčena Muzeu paměti 20. století, jehož vybudování chystá hlavní město.

Socha dál zůstane majetkem městské části. „Potvrzuji za naše muzeum uzavření dohody s městskou částí Praha 6 o dlouhodobé výpůjčce sochy maršála Koněva,“ sdělila pražská radní Hana Kordová Marvanová (STAN).

Radnice bude muset ještě nechat odstranit podstavec sochy, na což bude potřebovat zřejmě povolení. Následně vypíše soutěž na podobu nového památníku osvoboditelům Prahy. Kdy se na náměstí Interbrigády objeví, zatím není jasné.

Praha 6 nechala odvézt sochu maršála Koněva do depozitáře (zdroj: ČT24)

Komunisté vyzvali občany, aby na protest nosili červené roušky

Tah Prahy 6 vzbudil i opětovnou kritiku. „Pan prezident ostře odsuzuje pokoutní odstranění sochy maršála Koněva. Zneužití krizového stavu považuje pan prezident za morálně neospravedlnitelné,“ uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na Twitteru. Podle mluvčího Prahy 6 se ale jednalo o dlouhodobě připravovanou akci a s pandemií koronaviru a opatřeními proti ní nijak nesouvisí.

Odstranění sochy kritizují rovněž komunisté, kteří to v době nouzového stavu považují za darebáctví. „Bourání pomníků rudoarmějců, kteří položili svůj život za naši svobodu, je hanebný čin sám o sobě. Ale fakt, že radnice Prahy 6 odstraňuje sochu maršála Koněva v době mimořádné situace, kdy není možno ani vyjádřit protest na veřejném shromáždění, je chování zbabělců, kteří se bojí vlastních občanů,“ uvedla předsedkyně krajského výboru KSČM Marta Semelová.

Komunisté mluví také o přepisování historie a o „plivnutí do tváře všem, kdo položili své životy za naši dnešní svobodu“. Vedení KSČM vyzvalo občany, aby vzhledem k současné situaci na protest proti odstranění sochy nosili červené roušky. Vládu pak požádalo, aby bezodkladně zjednala nápravu a návrat Koněva na původní místo.

Proti odstranění sochy se ostře ohradilo také ruské velvyslanectví. Postup městské části Praha 6 považuje za porušení česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích z roku 1993. Ambasáda vyjádřila protest u českého ministerstva zahraničí a pohrozila blíže neupřesněnou reakcí.

„Hodnotíme to jako krok, který není přátelský a je v přímém rozporu se smlouvou o přátelských vztazích a spolupráci mezi Ruskou federací a Českou republikou z roku 1993,“ uvedlo ruské velvyslanectví na Facebooku. Podle ambasády bylo porušeno ustanovení, podle kterého má Česko zajišťovat ochranu ruských vojenských památek na svém území.

„Demolice pomníku maršála I. S. Koněva nezůstane bez příslušné reakce ruské strany,“ uvedlo velvyslanectví.

„Tento skutek způsobuje hluboké rozhořčení. Nepřehlédnutelný je zvláštní cynismus zúčtování s pomníkem v předvečer 75. výročí vítězství nad nacismem,“ uvedla dále ambasáda. Starosta Prahy 6 Kolář se podle ní vysmívá památce osvoboditele Prahy.

Události, komentáře: Odstranění Koněvovy sochy (zdroj: ČT24)

Kontroverze na Východě

Koněvova socha není jediným zástupcem ruské historie v pražském veřejném prostoru, který vzbuzuje kontroverze, a to až v soudobé Moskvě. Naproti ruské ambasádě v únoru nově vzniklo náměstí Borise Němcova, které svým názvem připomíná vlivného ruského opozičníka, jenž byl před pěti lety zastřelen nedaleko Kremlu.

Výraznou pozornost si pak v Rusku získala iniciativa starosty Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) na vybudování pomníku vlasovcům, kteří chránili Prahu na konci druhé světové války – ale mainstreamová ruská historie je považuje za dezertéry a nacistické kolaboranty.