Zavřené bazény ho nezastaví. Legendární triatlonista Vabroušek radí, jak trénovat plavání na suchu

S trénováním cyklistiky a běhu nemají triatlonisté ani v době celostátní karantény výrazné problémy, bazény jsou ale zavřené i pro ně. Jeden z nejúspěšnějších českých závodníků Petr Vabroušek tak svaly nutné pro plavání cvičí mimo jiné pomocí gumových lan, které si zavěsil na dětskou houpačku na zahradě. Jejich pomocí simuluje plavecké záběry rukou.

Zlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Vabroušek.

Petr Vabroušek. | Zdroj: Profimedia

Místo bazénu používá v této době triatlonista Petr Vabroušek k plaveckému tréninku dětskou houpačku na zahradě za domem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Vabroušek si plaveckou techniku zdokonaluje na zahradě pomocí tahacích gum

„Nejde o můj nápad, s plaveckými expandery se posiluje už dlouhá léta. Je to takový doplněk, který umožňuje lépe si kontrolovat techniku na břehu, protože ve vodě je ta sebekontrola horší. Rozvíjí se tím síla plaveckého záběru,“ říka Radiožurnálu.

Petr Vabroušek

13 x ovládl mistrovství ČR v dlouhém triatlonu

Dvakrát vyhrál Světový poháru v dlouhém triatlonu (2006 a 2011)

46 x vyhrál v závodech na tratích Ironmana (3,8 km plavání, 180 km cyklistiky, 42 km běhu)

Za svoji bohatou kariéru dokončil přes 200 Ironmanů.

Expandéry, které si lze zjednodušeně představit jako gumová lana, patří k tréninkové výbavě plavců běžně. Horší už je s jejich správným užíváním.

Většina to dělá špatně, tvrdí

„Viděl jsem to používat spoustu lidí a 90 procent z nich tahá ty gumy špatně, takže se to míjí účinkem,“ všímá si rodák ze Zlína.

Právě proto natočil vysvětlující video, které umístil na svůj facebookový profil.

Expandéry v době uzavření bazénů udržují v pohotovosti potřebné svaly, trénink ve vodě ale nenahradí.

„Nejdůležitější je to hlavně pro nás, kdo jsme nezačali plavat v útlém dětství. Je to o pohybu těla ve vodě, citu pro vodu, který je mnohonásobně těžší než u běhu či cyklistiky,“ podotýká legendární český triatlonista a rekordman v počtu ironmanských startů.

V době uzavření bazénů by Vabroušek mohl víc trénovat běh a cyklistiku, podle něj to ale v tuto chvíli není nutné. Při čekání na restart sezony jde hlavně o udržování kondice, není možné se připravovat na konkrétní závody.

„Teď není moc důvod se do toho vrhnout ve velkém. Celkově šel objem tréninků u mě i mých svěřenců a spíš je to vyčkávací fáze, kterou nikdo neplánoval.“

Věří v brzký návrat do normálu

Kdy současná omezení spojená s bojem proti šíření nového typu koronaviru Vabroušek samozřejmě neví, zůstává ale optimistický.

„Já pořád doufám, že u nás bude sezona začínat Czechmanem (poloviční Ironman) na začátku června, pokračovat přes Moraviamana (dlouhý triatlon – 3,8 km plavání, 180 km cyklistiky a 42,2 km běhu),“ dodává. 

Oproti většině triatlonistů má podle svých slov tu výhodu, že už letos stihl před dobou rušení sportovních akcí absolvovat tři závody.

David Nekvinda, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme