Boj s koronavirem: Prymula si dle Čechů vede nejlépe. Zeman propadl, ukazuje průzkum

Ke zvládnutí epidemie nového koronaviru v Česku nejvíc přispívá epidemiolog Roman Prymula následovaný ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Naopak nejhůře je hodnocen prezident Miloš Zeman. Vyplynulo to ze zjištění projektu National Pandemic Alarm, který monitoruje nálady a postoje společnosti v období pandemie koronaviru a za kterým stojí výzkumné agentury Nielsen Admosphere, NMS Market Research a STEM/MARK.

Respondenti měli seřadit šestici veřejných činitelů podle jejich přínos ke zvládnutí současné situace. Podle toho pak autoři výzkumu vypočítali průměrnou pozici konkrétního politika.

Více než třetina dotázaných uvedla na prvním místě náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Dalších 27 procent ho uvedlo jako druhého v pořadí. Celkový průměr byl 2,33.

Vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka zařadilo na první místo 22 procent dotázaných, premiéra Andreje Babiše (ANO) 23 procent. V celkovém hodnocení se Hamáček dostal s průměrem 2,67 před Babiše, kterému vyšel průměr 3,15.

"Romana Prymulu a místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka hodnotí nejlépe lidé s vysokoškolským vzděláním a Pražáci. Premiér Andrej Babiš je hodnocen lépe mezi lidmi nad 60 let a lidmi bez maturity," uvedli autoři průzkumu.

Ministr zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO) přispívá nejvíc ke zvládání nákazy podle devíti procent respondentů. Jako druhou volbu si ho vybralo 16 procent dotázaných. Celkový průměr byl 3,4.

Na páté příčce žebříčku se umístili hejtmani a primátoři. Byli první volbou pro osm procent dotázaných a druhou volbou pro dalších devět procent. Průměr byl v případě hejtmanů a primátorů 4,24.

Nejméně příznivé hodnocení získal prezident Miloš Zeman. Ke zvládání situaci přispívá nejvíc podle čtyř procent lidí a pro další tři procenta byl druhý v pořadí. Naopak 60 procent respondentů ho zařadilo až na poslední místo, což je výrazně víc než u ostatních hodnocených. Tomu odpovídal i celkový průměr, který v případě hlavy státu činil 5,21.

Autoři průzkumu také požádali respondenty, aby si vybrali tři opatření, která by proti šíření koronaviru sami zavedli kvůli ochraně občanů před pandemií. Dvě třetiny respondentů mezi trojici kroků zařadily uzavření hranic. Polovina dotázaných byla pro povinné nošení roušek a 43 procent by mezi trojici opatření zařadila omezení pohybu osob.

Projekt National Pandemic Alarm zjišťoval názory lidí prostřednictvím on-line dotazování. Do výzkumu se zapojilo 1484 osob reprezentujících obecnou populaci ve věku od 15 let.

Související

Více souvisejících

Roman Prymula (epidemiolog) Jan Hamáček Andrej Babiš průzkumy češi Miloš Zeman Adam Vojtěch (ANO) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy