V Záložkách na víkend sa dočítate:

  • Či pomôže prežiť izoláciu švédsky životný štýl
  • Ako sa darí erotickému priemyslu počas prichádzajúcej ekonomickej krízy
  • Ako môže vyzerať svet po koronavíruse
  • Či môžeme žiť v prosperite aj bez ekonomického rastu

Portál BBC sa pýta, či nám švédsky životný štýl charakterizovaný samotárstvom pomôže prežiť súčasné karanténne opatrenia. Dáta Eurostatu hovoria o tom, že až vyše polovica domácností v tejto severskej krajine pozostáva iba z jedného člena. V rámci Európskej únie sú tak najväčší samotári. Na druhej strane zase treba dodať, že Švédi odchádzajú z domácností svojich rodičov v úplne mladom veku – 18 či 19 rokov.

BBC sa tak zamýšľa, či ich životný štýl môže pomôcť napríklad Talianom alebo Španielom, ktorí sú naučení žiť v domácnostiach s väčším počtom rodinných príslušníkov.

Hneď na úvod článku britský portál cituje 21-ročnú Švédku Cajsu Wiking z Uppsaly, ktorú vôbec nevyrušuje, že ju karanténa izoluje od okolia. „Vieme zostať doma a nie sme veľmi spoločenskí v porovnaní s ostatnými kultúrami... to nám uľahčuje situáciu,“ hovorí a vymenováva, čo robí doma: upratuje si skrine, pracuje a častejšie si číta.

Vo Švédsku verejné úrady neprijali také prísne opatrenia ako v iných krajinách. Napríklad školy pre žiakov do 16 rokov sú otvorené ako aj väčšina obchodov. Krčmy a reštaurácie sú tiež otvorené, aj keď majú zavedené určité obmedzenia. Tento prístup však nie je po vôli všetkým a ozvali sa aj kritici, ktorí vravia, že krajina by mala nasledovať príklady s oveľa tvrdšími opatreniami.

Švédom pomáha prežiť tiež to, že približne dve tretiny zamestnancov

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa