Zeman: Kvůli covid-19 se patrně zmrazí minimální mzda, ekonomice pomohou rozumné investice

Kvůli dopadům epidemie koronaviru se velmi pravděpodobně zmrazí růst minimální mzdy. Prezident Miloš Zeman to dnes řekl v rozhovoru pro deník Blesk. Vyslovil se také pro zmrazení růstu platů státních úředníků, zmrazení platů v Parlamentu by podle něj nepřineslo žádné peníze. Premiér Andrej Babiš (ANO) zmrazení minimální mzdy nepodpořil. Uvedl, že to neumí posoudit. Prioritou podle něj bude posílit financování zdravotnictví.

"Bankovní sektor je zdravý a netrpí nedostatkem likvidity, měly by začít půjčovat," řekl prezident. Stejně podle něj tak může ekonomice pomoci stát tzv. fiskální expanzí, tedy zjednodušeně řečeno tím, že bude utrácet. "Z krize tuto ekonomiku vytáhnou pouze rozumné investice," shrnul prezident. Investice se podle něj mohou týkat například nedokončené české dálniční sítě nebo bytů, kterých je nedostatek.

Dodal, že napomoci ekonomice mohou rozumně nastavené úvěry podnikatelům s dlouhodobým splácením. Stát by se podle něj neměl bát dalšího zadlužování, protože český dluh je na tom dobře a stát má dobrý ekonomický rating. Na výdajové stránce Zeman řekl, že by mu nevadilo zmrazení platů státních úředníků. "Pokud jde o poslance a senátory, klidně taky, jako výraz jejich solidarity s krvácející společností," řekl. Zmrazení by se podle něj nemělo týkat dalších státních zaměstnanců, jako jsou učitelé.

Prezident se také vyjádřil k možnosti, že by stát pořizoval podíly v soukromých společnostech, kterou nadnesl premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident uvedl, že by byl pro, ale ve velmi omezené míře. "Rozhodně bych se nechtěl vracet ke státním podnikům obecně," řekl. Státem vlastněné podniky podle něj často nehospodaří racionálně.

Podle prezidenta se kvůli ekonomickým dopadům epidemie bude muset v podstatě každý nějakým způsobem uskrovnit. "Velmi pravděpodobně my zmrazíme růst minimální mzdy," řekl. Lidi podle něj nemohou čekat zvyšování životní úrovně, dokud se nepodaří uvést do chodu ekonomiku.

Minimální mzda se naposledy zvýšila letos v lednu o 1250 korun na 14.600 korun. Zvedla se i v lednu 2019. S minimální mzdou, za kterou pracuje asi 150.000 lidí, stoupá i zaručená mzda, která představuje nejnižší výdělek podle odbornosti a náročnosti práce a týká se širšího okruhu zaměstnanců.

"To neumím posoudit. My jsme vždycky slíbili, že když bude nějaká krize, tak budeme dělat opak," uvedl Babiš. Prioritou ale podle něj bude navýšit peníze do zdravotnictví a odměnit všechny zdravotníky "v první linii".

Zeman by zachoval plánovaný růst platů učitelů, protože jsou potřeba pro vzdělanou společnost. "U těch úředníků, o nichž jsme už mluvili, tam ten růst platů bych skutečně zmrazil," řekl. Přínos ze zmrazení růstu platů státních úředníků by byl podle něj citelný.

Zmrazení růstu platů by bylo podle prezidenta možné u poslanců a senátorů jako výraz jejich solidarity "s krvácející společností". Vzhledem k jejich počtu by ale takové opatření přineslo "nula nula nic", řekl.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Ekonomika Minimální mzda prezident čr mzdy / platy učitelé Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 44 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy