Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Policie chce obžalovat Nečase. Expremiérovi za křivou výpověď hrozí až tři roky

Aktualizováno -
7. dubna 2020
13:34
Autor: for, ČTK - 
7. dubna 2020
13:05

Policie navrhla obžalovat bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) za křivou výpověď. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Nečas svědčil v kauze zneužití Vojenského zpravodajství ve prospěch své ženy Jany, dříve Nagyové. Za křivou výpověď mohou soudy uložit až tříleté vězení.

„Od policejního orgánu jsem obdržel spis s návrhem na podání obžaloby,“ řekl serveru šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. O tom, zda obžalobu podá, chce rozhodnout v řádu týdnů. Nečase obvinila policie loni v listopadu.

Nečasova někdejší ředitelka kabinetu Nagyová podle pravomocného rozsudku v roce 2012 nezákonně zaúkolovala vojenské zpravodajce, aby sledovali premiérovu tehdejší manželku Radku. Justice ji za to potrestala tříletou podmínkou a maximálním, tedy desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. 

Expremiér Petr Nečas a jeho manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) přicházejí k pražskému obvodnímu soudu, který 20. července pokračoval v projednávání kauzy tzv. trafik pro poslance. Expremiér Petr Nečas a jeho manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) přicházejí k pražskému obvodnímu soudu, který 20. července pokračoval v projednávání kauzy tzv. trafik pro poslance. | ČTK

Expremiérovi hrozí tři roky vězení

Kauza zneužití Vojenského zpravodajství vedla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády. Nečas soudnímu senátu jako svědek tvrdil, že se na zpravodajce obrátil sám, protože se obával o bezpečí své rodiny. V odůvodnění verdiktu však zaznělo, že nemluvil pravdu.

Bývalý premiér je tak obviněn z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Pokud by došlo k uznání viny, mohl by Nečas skončit až na tři roky ve vězení. Pravděpodobnější je ale podle Aktuálně.cz, že by mohl soudní síň opustit s podmíněným trestem.

Když kriminalisté zneužití odhalili, Nečas se nechal slyšet, že o aktivitách své sekretářky nic netušil. U soudu ale následně expremiér hovořil jinak. 

„Motivací, proč se svědek Nečas rozhodl i přes zákonné poučení o možných následcích křivé výpovědi vypovídat nepravdu, je snaha prospět obžalované Nečasové,“ uvedla soudkyně Pavla Hájková. Ve verdiktu následně stojí, že se jedná o nevěrohodné a účelové prohlášení. 

„V této věci nejsem klientem zbaven mlčenlivosti, více vám k tomu neřeknu,“ sdělil Aktuálně.cz expremiérův advokát Adam Černý k současnému vývoji případu. 

pindal ( 8. dubna 2020 18:13 )

A také padáky,a další o kterých,vlivem mého malého zájmu, nemám ani ponětí.Ale jeho činnost, s jeho tehdejšími možnostmi,tento člověk?Zbytečně velké škody,neříkám nevratný,protože všechno jede dál.Já nakonec Kalouska nezatracuji,ukazuje nám odvrácenou tvář,určitě u toho i trpí,nojo ale když je blbej,tak co s ním.

pindal ( 8. dubna 2020 17:47 )

Jeho výsledky by se dali také soudit,ale nikdo nemá na to,aby to žaloval.Protože se musí nalézt záměr.Když je to jen ego,bez materialního zisku,tak se to těžko dokazuje v naší materalistické společnosti,ale škody napáchal dost.Když si vzpomenu na vyrovnání s církví,tak si myslím,že jenom ego v tom nebude.

pindal ( 8. dubna 2020 17:20 )

Ano,sice se vším vypětím,ale hraje protihru.Jinak je to inteligentní člověk.Nevěřím,že to myslí s lidima ,jako celku,dobře.

pindal ( 8. dubna 2020 17:14 )

Ale jestli něčemu chci věřit,tak spravedlivým soudcům.

pindal ( 8. dubna 2020 17:12 )

No soudci za to nemohou.Soudí akorát případy které jim lidi nabízí.Podle mého,Nečase osvobodí,ale možná,že ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa