Nouzový stav bude platit do konce dubna. Vláda ale ještě může požádat o prodloužení

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně, za ním ministryně financí Alena Schillerová (za ANO; 7. 4. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně, za ním ministryně financí Alena Schillerová (za ANO; 7. 4. 2020) Zdroj: Reprofoto ČT

Sněmovna o koronaviru: Během projevu Piráta Bartoše se do sálu vrátil premiér Andrej Babiš (7.4.2020)
Sněmovna o koronaviru: v úterý odpoledne zela vládní lavice prázdnotou, Hamáček se čílil, že si stav nouze neužívají (7.4.2020)
Sněmovna o koronaviru: Petr Fiala (ODS) řečnil, za jeho zády se radili Babiš a Faltýnek (7.4.2020)
Předseda ODS Petr Fiala a místopředseda Zbyněk Stanjura na jednání Sněmovny (7.4.2020)
5
Fotogalerie

Po debatě, které trvala šest hodin, Poslanecká sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do konce dubna. Menšinová vláda ANO a ČSSD neprosadila platnost zákazů a další opatření kvůli epidemii koronaviru až do 11. května. Komunisté kabinetu nepomohli, byť ho drží u moci. Dali však najevo, že by vládě vyhověli, pokud by požádala dolní komoru parlamentu o další prodloužení.  

S žádostí předstoupil před poslance premiér Andrej Babiš (ANO). „Riziko ztráty kontroly nad epidemií je vysoké,“ prohlásil.

Zároveň ujistil, že se nechystá usurpovat moc. Zdůraznil, že současná restriktivní opatření nebudou znamenat návrat k silnému a všemocnému státu a že omezení nepotrvají déle, než bude nutné. „Kromě zastavení epidemie je naším zásadním úkolem udržení chodu ekonomiky. Hlavně potřebujeme přežít několik měsíců, které mohou být těžké,“ dodal.

Vystoupil také ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), který současnou situaci označil za „největší bezpečnostní výzvu pro Českou republiku od druhé světové války“. Cílem je podle něj co nejméně vystavit české občany zbytečnému riziku.

Opozice byla z vystoupení ministrů zklamaná, částečně ji uspokojil jen šéf rezortu zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Například Pirátům však neodpověděl na řadu písemně zaslaných dotazů. Opoziční politici na plénu požadovali, aby členové kabinetu vysvětlili, proč přesně o prodloužení nouzového stavu žádají a jaké kroky v boji s nákazou plánují.

„Vláda musí ukončit období veřejně sdělovaných a poté popíraných nápadů,“ uvedl předseda nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala.

Šéf sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda za občanské demokraty řekl, že vláda některá opatření přijala nad rámec své pravomoci. Jako příklad uvedl odklad senátních voleb na Teplicku, omezení v jednání krajských a obecních zastupitelstev a také zákaz vycestování do ciziny.

„Nemůže vláda zakázat někomu opustit svoji republiku,“ prohlásil Benda. Opatření by podle něj měla být zveřejňována tři až pět dní před zavedením a měla by být předem konzultována, aby nemusela být den co den měněna. O omezeních by neměla rozhodovat pouze „skupina, která se stanovila jako nejchytřejší na celém světě“, dodal Benda.

„Omezte to zmatkování, omezte ten chaos. V zákazech je vláda razantní, v uvolňování tak výkonná není,“ vyzval ministry předseda poslancu STAN Jan Farský s tím, že čím déle bude nouzový stav trvat, tím větší škody způsobí.

„Vyprošuju si poznámky, že se nám nouzový stav líbí. Nelíbí. Já bych byl strašně rád, abych se nemusel bát o svoje příbuzné, abych se nemusel bát o svoji rodinu,“ reagoval ministr Hamáček. „Jestli si myslíte, jak si užíváme, že spíme tři čtyři hodny denně a snažíme se řešit krizi, která na nás spadla a nikdo před námi ji řešit nemusel, já si to fakt neužívám,“ řekl za potlesku z vládních lavic.