TREND sa o dosahu pandémie na tento umelecký a ekonomický segment rozprával s prezidentkou Asociácie nezávislých producentov Zuzanou Mistríkovou.
 

V rozhovore sa dočítate:

  • či a ako sa dajú nakrúcať filmy v čase koronavírusu
  • ktorých fáz prípravy filmu sa pandémia nedotkla
  • ako sú na tom štátne a súkromné zdroje financovania
  • či môže kríza do filmového biznisu priniesť aj pozitívum
  • ako dlho môže trvať reštart filmovej produkcie

 

Ako zasiahol koronavírus aktivity slovenských filmových producentov? Zastavili sa úplne všetky nakrúcania?

Zastavila sa všetka produkcia – od filmov cez televízne seriály až po zábavné formáty. Televízie, ktoré boli najväčšími a najstabilnejšími objednávateľmi služieb pre jednotlivé profesie v rámci štábov, zastavili výrobu úplne, a to je pre sektor najväčší prepad. Tisíce ľudí sú zo dňa na deň na nulových príjmoch a rovnako ako firmy, ktoré musia platiť prenájmy či lízingy zariadení, do opatrení vlády nespadajú.

Máte predstavu o tom, koľko kinofilmov bolo asi rozbehnutých?

Väčšina kolegov z asociácie producentov má filmové projekty vo fáze postprodukcie alebo v prípravách. Jeden musel zastaviť nakrúcanie koprodukčného televízneho seriálu, viem aj o jednom minoritne slovenskom filme, ktorý musel nakrúcanie zastaviť. Ale nemusím mať, samozrejme, prehľad o všetkom.

Pre bezpečnostné opatrenia je rizikové najmä samotné nakrúcanie, kde sú na pľaci desiatky ľudí. Ako sú na tom projekty vo fáze prípravy? Sú zastavené aj tie?

Literárna príprava projektov je asi jediná fáza, ktorej sa situácia zatiaľ nedotkla. Scenáristi si píšu a konzultujú s producentmi a režisérmi online. S prípravou je to už zložitejšie. V prvom rade sa pripravuje ťažko, keď nemôžete určiť termín nakrúcania. Sú filmy, ktoré boli pripravené a nie je ich napríklad možné posunúť na neskôr, lebo sa odohrávajú na jar.

Mali už zostavený natáčací plán, ktorý môžu zahodiť, pretože záväzky jednotlivých členov štábu a hercov budú v novom termíne iné. Rovnako ako kapacity firiem, ktoré požičiavajú kamerovú, osvetľovaciu či inú techniku. Nemôžete chodiť ani na obhliadky – vyhľadávať lokácie a dohodnúť sa s ich majiteľmi. Iste, výtvarníci môžu navrhovať kostýmy, dekorácie. Ale vyrábať ich nemôžu.

Postprodukcia zatiaľ beží

Ako je to s postprodukciou už natočených filmov?

Postprodukčné štúdiá pracujú, dokončujú už nakrútené filmy a seriály. Tie budú mať fatálny výpadok práce o pár mesiacov, pretože nebude čo dokončovať. Producenti už premiéry niektorých filmov odložili. Nik nevie, kedy sa situácia upokojí a koľko bude trvať, kým sa ľudia vrátia do kín.

Producenti a distributéri budú musieť veľmi úzko spolupracovať, aby neskorší pretlak domácich aj zahraničných titulov niektoré filmy vlastne nepochoval. Aby ich bolo možné profesionálne distribuovať, teda dostať k divákom a aspoň malú časť nákladov na nich vrátiť do systému. Otázka je aj to, koľko kín situáciu prežije.

Postprodukcia síce môže bežať, ale pokiaľ je producent odrezaný od príjmov, z čoho ju uhradí?

Producenti sú veľmi často odkázaní

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa