Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel právník Zdeněk Jičínský (†91). Exposlanec ČSSD podlehl akutní leukémii

Aktualizováno -
9. dubna 2020
14:10
Autor: ČTK, trm, vei - 
9. dubna 2020
13:03

V noci na pátek zemřel právník a někdejší politik ČSSD Zdeněk Jičínský, bylo mu 91 let. Na přelomu 50. a 60. let byl mimo jiné v komisi pro přípravu ústavy. Trpěl akutní leukémií, řekl Právu jeho syn Tomáš.

„V hlavě to měl tatínek srovnané, bohužel ale tělo vypovědělo službu. Před asi dvěma týdny v nemocnici při vyšetření se mu udělalo nevolno a lékaři zjistili, že má akutní leukémii. Jeho organismus ale nebyl schopen regenerace a bohužel v noci došlo k selhání ledvin, koronavirus to nebyl,“ řekl Právu Tomáš Jičínský. Rodina se s Jičínským rozloučí pravděpodobně v úzkém kruhu, termín pohřbu stanoven zatím nebyl.

„Zasáhla nás velmi smutná zpráva. Zemřel Zdeněk Jičínský. Velká postava porevoluční sociální demokracie v naší zemi a také jeden z předních odborníků na českou ústavu. Děkujeme za všechno pane profesore, budete tu chybět,“ zveřejnila na Twitteru ČSSD.

Jičínský zemřel jen den po té, co si ČSSD připomněla 142 let od založení Československé sociálně demokratické strany dělnické. 

„Zdeněk Jičínský byl jednou z hlavních postav porevoluční sociální demokracie v naší zemi a také jeden z největších odborníků na českou ústavu. Bude nám všem moc chybět,“ přidal pro Blesk Zpráv komentář k úmrtí Jičínského současný předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.           

Soustrast rodině vyjádřil také prezident Miloš Zeman. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček přiložil na twitterový účet také osobní dopis prezidenta, který Zeman Jičínskému poslal k jeho loňským 90. narozeninám. 

A smutný z odchodu Jičínského je také šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ve své vzpomínce zmínil další sociálně demokratickou personu, ekonoma Valtra Komárka, který zemřel před sedmi lety. 

„Vedl jsem s ním ve sněmovně ostré spory. Pozval mě na oslavu svých osmdesátin, kde na něj paján ve verších recitoval W. Komárek. Tak už si, pánové, zase spolu povídáte. Odpočívejte v pokoji, pane profesore,“ napsal Kalousek na svůj účet. 

Bývaléo člena KSČ a pozdějšího disidenta a signatáře Charty 77 ocenila také místopředsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná. Jičínský byl podle ní odborník a člověk, který neuhýbal. 

"Odešel další ze skvělých kolegů, kterých jsem si velmi vážila a naslouchala jim. Byl skvělý právník, politik a člověk, který neuhýbal a vždy mu šlo o to, aby se lidem v této zemi žilo lépe a aby právo nebylo trhací kalendář. Upřímnou soustrast rodině," vyjádřila lítost Konečná na svém profilu.  

Jičínský byl doyenem české a českosloveské politické scény. Po listopadu 1989 byl členem Občanského fóra a v prosinci 1989 byl kooptován do Sněmovny národů a stal se členem vedení Federálního shromáždění. V roce 1992 vstoupil do ČSSD. Jako odborník na teorii státu a práva je autorem řady knih. Podílel se i na přípravě nové ústavy.

krapotkin ( 9. dubna 2020 16:24 )

Pleskové, máte divný kalendář, když ve čtvrtek oznámíte smrt, která se udála v noci na pátek.

MAMKA2316 ( 9. dubna 2020 14:07 )

PĚKNÝ VĚK HOLD KAŽDÉHO S NÁS TO ČEKÁ .upřímnou soustrast

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa