Hovorí sa o nej často. Ale o tom, ako si posilňovať psychickú imunitu, sa toho v spoločnosti všeobecne veľa nenahovorí a väčšina obyvateľstva sa tým v normálnej situácii nezaoberá. Potom príde krízová situácia doma alebo v práci a človek nevie, čo si počať.

Nehovoriac o pandémii, ktorá je pre celú spoločnosť nová. Nikto z nás nikdy nič podobné nezažil, a preto nevieme, čo je správne, čo je dobré pre nás, našich blízkych ani celú spoločnosť. O psychickej odolnosti a ľudskej spolupatričnosti hovorí klinický psychológ Karol Kleinmann.

Prežívame časy, ktoré v modernej histórii nemajú obdobu. Čo na to psychika?

Aktuálne sa pre prítomnosť koronavírusu viac hovorí a píše o fyzickom imunitnom systéme človeka, ktorý chráni telo pred baktériami alebo vírusmi. Na psychickej úrovni takúto úlohu plní psychický imunitný systém človeka.

Čo mu najviac pomáha?

Jeho úlohou je chrániť ľudí pred toxínmi, ktoré vznikajú v dôsledku neustálych obáv, starostí, tlaku, psychického napätia či úzkosti, ktoré zažívame v každodennom živote. Psychológovia, odborníci na túto problematiku, zistili, že psychickú imunitu najviac posilňuje optimizmus, orientácia na budúcnosť, pozitívne myslenie, humor či pružnosť.

Nedostatok času a preťaženosť sú dnes hlavnými príčinami pocitov stresu a nespokojnosti. Keď pridáme chaos a neistotu, ktorá na človeka v súčasnosti dolieha, môžu negatívne pocity v dlhotrvajúcom horizonte viesť až vyhoreniu.

Je rozdiel, ako táto situácia extrémne náročná na psychiku vplýva napríklad na optimistov a na pesimistov?

Ak hovoríme o 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa