Zeman: Nelze obětovat lidské životy za ekonomiku. Sledování lidí by mělo po pandemii skončit

Prezident Miloš Zeman dnes v pořadu Partie televize Prima zdůraznil, že v současné krizi způsobené novým typem koronaviru nelze obětovat lidské životy kvůli ekonomickému růstu. Ztráta dvou či tří měsíců v oblasti hospodářství kvůli vládním opatřením podle něj zachrání mnoho lidských životů. Pomoci proti ekonomické krizi by podle něj umožnily garantované dlouhodobé úvěry podnikům, vyslovil se také pro investice do dopravy a výstavby bytů.

Zeman řekl, že Česko stojí před volbou, zda preferovat spotřebu, nebo investice. Podle hlavy státu se musí země soustředit především na to, aby si udržela nynější životní úroveň. Politici by se neměli snažit rozdávat "spotřební dárečky", dodal. Pomoci proti očekávané ekonomické krizi by podle Zemana mohly mimo jiné garantované úvěry firmám s odloženými splátkami a nízkými úroky. Stát by se měl soustředit také na investice. "Investicemi s nejvyšší efektivitou jsou ty do dopravní infrastruktury a do bytové výstavby," dodal prezident.

Zadušení ekonomiky podle Zemana nehrozí, na rozdíl od poválečného období totiž budou po koronavirové krizi dál stát budovy i stroje. "V této zemi je nejdůležitější lidský život a lidské zdraví. Obětovat tohle za ekonomický růst je zhovadilost. Počkejme si, uzdravme těmito opatřeními populaci a pak pusťme ekonomiku. Ztratíme možná dva, tři měsíce, ale zachráníme řadu lidských životů," konstatoval.

Prezident v rozhovoru zdůrazňoval, že jednotlivé ekonomické ukazatele může svou činností ovlivňovat vláda. "Když vláda vyhlásí rozsáhlé investiční programy, které mohou být i na komunální a regionální úrovni, tak v takovém případě nezaměstnanost nemá důvod růst. V případě, když vláda nebude nic dělat, což nepředpokládám, tak ta nezaměstnanost podle některých odhadů vzroste na pět procent z dnešních tří, což také není zvláštní tragédie," uvedl Zeman.

Prezident zmínil, že Česko je "díky Bohu a vládě" jednou z nejméně zadlužených zemí. "Stát si teď může tu investiční expanzi dovolit financovat zadlužováním. Zadlužování není sprosté slovo, záleží, kvůli čemu se zadlužujete. Když je to kvůli odstranění ekonomických důsledků pandemie, je to v pořádku," uvedl. ČR podle něj nyní má rezervy, aby se zadlužila, měla by například emitovat státní dluhopisy.

Zeman se vrátil k některým svým myšlenkám, které by mohly pomoci veřejným financím v Česku. Kritizoval tzv. solární barony a podporu obnovitelných zdrojů energie. Připomněl i svůj návrh na zrušení daňových výjimek, což by podle něj přineslo státu 318 miliard korun. Zrušit by chtěl ale například i osvobození zoologických zahrad od DPH.

Sledování lidí prostřednictvím chytrých technologií, jak s tím počítá takzvaná chytrá karanténa, může podle prezidenta Miloše Zemana pomoct potlačit epidemii koronaviru. Okamžitě po ní by mělo ale skončit, uvedl prezident v dnešním pořadu televize Prima Partie.

Chytrá karanténa umožňuje po souhlasu nakaženého využít data o pohybu jeho mobilního telefonu za posledních pět dní k vytvoření tzv. vzpomínkové mapy složené z míst, kde se pohyboval. Mapa má sloužit hygienikům při rozhovoru s nakaženým, aby si lépe vzpomněl kde byl, s kým se mohl potkat a je ho tedy třeba kontaktovat, případně otestovat.

"Probíhá pilotní projekt na jižní Moravě. Počkejme na jeho výsledky, každý projekt, který pomůže potlačit epidemii koronaviru, je dobrý. Ale souhlasím, že tohle by mělo okamžitě po karanténně skončit," uvedl Zeman.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je chytrá karanténa jedním z nejdůležitějších projektů v boji s pandemií koronaviru. Stát chce testovat až 20.000 lidí denně.

V posledních dnech se objevila kritika, že hygienici stále nezačali zmíněné vzpomínkové mapy využívat.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

Izrael popřel, že by se podílel na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího

Izrael se nepodílel na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který spolu s dalšími členy svého doprovodu zahynul při nedělní havárii vrtulníku na severozápadě Íránu. Pro agenturu Reuters to řekli nejmenovaní izraelští představitelé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy