A teď se ukáže: Prymula rozjíždí zlomovou akci

13.04.2020 9:54 | Zprávy

Jak dlouho nás bude ještě trápit pandemie koronaviru? Toť otázka. Podle serveru Seznam Zprávy se bude nyní na 17 tisících lidech ze tří regionů testovat promořenost. A to pod dohledem epidemiologa Romana Prymuly.

A teď se ukáže: Prymula rozjíždí zlomovou akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Data, která se budou prostřednictvím průzkumu promoření zjišťovat, by měla ukázat, kterými místy už vlna nákazy prošla a jaká je její síla. I díky tomu by pak bylo možné postupně rušit zákazy a plošný systém nahradit tzv. chytrou karanténou. 

Test, jenž vzniká ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví, zdravotníků a akademiků, by měl odhalit, jaké procento populace nemoc covid-19 prodělalo. Z toho by pak vznikl obrázek, jaký je podíl pacientů s těžkým průběhem, a kolik pacientů naopak příznaky infekce nemělo. To vše lze totiž vyčíst z naměřených protilátek.  

Celá studie by podle epidemiologa Romana Prymuly měla odstartovat po Velikonocích. Účastnit by se jí mělo 7 tisíc lidí v Praze, další testy jsou pak připravovány na Olomoucku a na jižní Moravě. 

„Potřebujeme vybrat lidi ve všech regionech ve stejných skupinách – podle věku, pohlaví. Když se ukáže, že určitá věková skupina je promořená a nemá problémy, nemusí mít nadále významná omezení,“ uvedl děkan 1. Lékařské fakulty UK Aleksi Šedo pro Hospodářské noviny. Dodal, že v Česku by mohlo být koronavirem promořeno asi 20 procent populace. „Čím větší by (promořenost) byla, tím lepší zpráva pro nás,“ dodal.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fialův šašek.” Po prohře ve volbách se řeší útok vlády na „zombíky”

4:46 „Fialův šašek.” Po prohře ve volbách se řeší útok vlády na „zombíky”

Na Úřadu vlády se ujal práce plukovník Otakar Foltýn, který má zodpovídat za strategickou komunikaci…